Τo καλύτερο φορτηγό, van και pick-up της χρονιάς

Απονεμήθηκαν τα επίζηλα βραβεία International Truck of the Year, International Van of the Year και International Pick-up Award, με τις Volvo Trucks, Ford Pro, Volkswagen Commercial Vehicles και ΜΑΝ Truck & Bus, να αναδεικνύονται στους μεγάλους πρωταγωνιστές της χρονιάς.

Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές των φετινών βραβείων για τα καλύτερα επαγγελματικά οχήματα της χρονιάς, όπως τα αξιολόγησαν οι δημοσιογράφοι-μέλη των επιτροπών των διεθνών οργανισμών International Truck of the Year (ΙΤΟΥ) και International Van of the Year (IVOTY).

Τα αποτελέσματα, μάλλον, δεν έκρυβαν εκπλήξεις, με την Ford Pro να αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή, αποσπώντας δύο βραβείο: ένα στα van για το Transit Custom και ένα στα pick-up για το Ranger, το οποίο το μοιράστηκε με το «αδελφό» Volkswagen Amarok. Αξίζει να τονιστεί, πως για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, βραβεύεται ως καλύτερο φορτηγό ένα ηλεκτρικό, με την Volvo Trucks να θριαμβεύει με το νέο FH Electric.

Volvo FH Electric: International Truck of the Year 2024

Την απόδοση, την επιτάχυνση, την αθόρυβη λειτουργία και την έλλειψη κραδασμών του Volvo FH Electric, εκτίμησαν τα 24 μέλη της επιτροπής του οργανισμού ΙΤΟΥ, ο οποίος βραβεύει τα καλύτερα φορτηγά της χρονιάς από το 1977.

 

καλύτερο φορτηγό, van pick-up

 

«Είμαι τόσο πολύ περήφανος που το Volvo FH Electric κέρδισε αυτό το πολύ σεβαστό βραβείο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο κλάδος των μεταφορών επέλεξε ένα ηλεκτρικό όχημα ως Φορτηγό της Χρονιάς. Το Volvo FH Electric αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή στις μεταφορές με φορτηγά και η κατάκτηση αυτού του βραβείου, δείχνει ξεκάθαρα ότι η στροφή προς τη μεταφορά μηδενικών εκπομπών γίνεται εδώ και τώρα», δήλωσε περιχαρής ο πρόεδρος της Volvo Trucks, Roger Alm, παραλαμβάνοντας το βραβείο στην τελετή που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της έκθεσης Solutrans Transport Exhibition της Λυών.

Σημειώνεται, πως το εμβληματικό Volvo FH -το οποίο μετρά ήδη σχεδόν 1,4 εκατ. πωλήσεις- έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής τέσσερις φορές το επίζηλο βραβείο. Φέτος, με 84 ψήφους επικράτησε το Volvo FH Electric, αφήνοντας δεύτερο το Mercedes-Benz eActros 300/400 και τρίτο το Scania 45S BEV. Με άλλα λόγια, και στις τρεις θέσεις του βάθρου ανέβηκαν ηλεκτρικά φορτηγά.

Βραβείο καινοτομίας στο αυτόνομο φορτηγό της ΜΑΝ

Παράλληλα, τα μέλη του ΙΤΟΥ απένειμαν -για μία ακόμα φορά- το βραβείο καινοτομίας, Truck Innovation Award. Μεγάλος νικητής φέτος ήταν η ΜΑΝ, χάρη στα εγχειρήματα ATLAS-L4 και ANITA, μέσω των οποίων επιχειρείται η επίσπευση της εξέλιξης των αυτόνομων φορτηγών. Μάλιστα, είναι η 2η φορά που η MAN Truck & Bus κερδίζει αυτό το βραβείο, καθώς είχε επικρατήσει και το 2019 με το -επιπέδου 4- αυτόνομο φορτηγό χωρίς οδηγό, aFAS.

 

καλύτερο φορτηγό, van pick-up

 

Αξίζει να αναφερθεί, πως με την ψήφο τους, τα μέλη εκπροσωπούν 24 μεγάλα περιοδικά επαγγελματικών οχημάτων της Ευρώπης. Το ετήσιο βραβείο απονέμεται από τους δημοσιογράφους στο φορτηγό, που εισήχθη στην αγορά τους προηγούμενους 12 μήνες και το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην αποτελεσματικότητα των οδικών μεταφορών. Αξιολογούνται πολλά βασικά κριτήρια, όπως η τεχνολογική καινοτομία, η άνεση, η ασφάλεια, η οδηγική συμπεριφορά, η ενεργειακή απόδοση, το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO).

Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ITΟY επέκτεινε την επιρροή του διορίζοντας συνεργαζόμενα μέλη στις αναπτυσσόμενες αγορές φορτηγών της Κίνας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας, του Ιράν, της Νέας Ζηλανδίας, του Ισραήλ και της Μαλαισίας. Το συνδυασμένο αναγνωστικό κοινό των 24 περιοδικών των μελών της επιτροπής IToY και εκείνων των δέκα συνεργαζόμενων μελών του, ξεπερνά το 1.100.000.

Ford Transit Custom: International van of the year 2024

Τα 24 μέλη της επιτροπής του οργανισμού International Van of the Year (IVOTY), βράβευσαν το νέας γενιάς Ford Transit Custom, ως το καλύτερο van του 2024. Μάλιστα, το Ford Transit -στα 23 χρόνια ζωής του θεσμού- έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής συνολικά πέντε φορές τον σημαντικό τίτλο.

Πρώτο για φέτος, λοιπόν, είναι το Ford Transit Custom, αφήνοντας στη 2η και 3η θέση τα ηλεκτρικά, Iveco eDaily και Renault Trafic E-Tech, αντίστοιχα. Εκτός βάθρου βρέθηκαν το υδρογονοκίνητο HYVIA Master E-Tech H2, το ηλεκτρικό Mercedes-Benz eCitan και το Opel Vivaro-e Hydrogen. Περιττό είναι, ίσως, να αναφερθεί, πως και στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, τα εναλλακτικά καύσιμα είχαν την τιμητική τους.

 

καλύτερο φορτηγό, van pick-up

 

«Είμαστε πολύ περήφανοι που η κριτική επιτροπή IVOTY απένειμε αυτό το διάσημο βραβείο στο ολοκαίνουργιο Transit Custom. Ως το κορυφαίο van ενός τόνου σύμφωνα με τις επιλογές των Ευρωπαίων πελατών, το νέο Transit Custom έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να ανταποκρίνεται στις ευρείας κλίμακας ανάγκες τους. Μαζί με το βραβευμένο μας diesel, οι πελάτες θα έχουν σύντομα επίσης τη δυνατότητα επιλογής ηλεκτρικών και PHEV εκδόσεων. Κάθε μοντέλο είναι γεμάτο με καινοτομία και εξαιρετικά γρήγορη συνδεσιμότητα, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις των πελατών μας να ευδοκιμήσουν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ford Pro Europe, Hans Schep.

Ford Ranger και VW Amarok: International pick-up of the year 2024/2025

Τόσο οι άνθρωποι της Ford Pro όσο και αυτοί της Volkswagen Commercial Vehicles, πανηγυρίζουν για το φετινό βραβείο International Pick-up Award (IPUA), που τους απονεμήθηκε από τα μέλη της επιτροπής του IVOTY.

 

καλύτερο φορτηγό, van pick-up

 

Tα Ford Ranger και Volkswagen Amarok έχουν επικρατήσει από δύο φορές στις ψήφους των μελών του οργανισμού IPUA. Το 2013 και το 2020 είχε κερδίσει το Ranger, ενώ το 2011 και το 2018, το Amarok. Φέτος, το 3ο βραβείο θα πρέπει να το μοιραστούν τα δύο pick-up, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2010, που ξεκίνησαν να απονέμονται τα διετή βραβεία.

«Μετά τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ήταν αδύνατο να διαχωριστούν τα δύο μοντέλα μεταξύ τους, καθώς τόσο το νέο Ranger όσο και το Amarok αναπτύχθηκαν από κοινού και κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Ford στη Νότια Αφρική. Αν και πρόκειται για ένα έργο συνεργασίας, κάθε κατασκευαστής έχει καταφέρει να διατηρήσει το μοναδικό του στιλ και τα ξεχωριστά οδηγικά χαρακτηριστικά», εξήγησε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του IPUA, Jarlath Sweeney.

 

καλύτερο φορτηγό, van pick-up