Το φθινόπωρο «πέφτουν» οι υπογραφές για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου FlyOver της Θεσσαλονίκης

Μέσα στο προσεχές φθινόπωρο θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία των ομίλων Άβαξ – Μυτιληναίος, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του υπερσύγχρονου εναέριου αυτοκινητόδρομου της Ανατολικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, γνωστός και ως FlyOver, που θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού, μειώνοντας τον όγκο των αυτοκινήτων και φορτηγών που θα κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης.

Όταν το έργο ολοκληρωθεί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, μήκους περίπου 13,5 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 4 χλμ. σε συνεχόμενη γέφυρα FlyOver, με 4 λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Στα στοιχεία του έργου περιλαμβάνονται, επίσης, 9 ανισόπεδοι κόμβοι, 8 νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.

Πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με το κόστος να ανέρχεται σε 373 εκατ. ευρώ. Για την κατασκευή του θα χρειαστούν 4 χρόνια, και εκτιμάται ότι θα δοθεί στην κυκλοφορία προς το τέλος του 2026.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι η κατασκευή του FlyOver θα αναβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία μετακίνησης των πολιτών, θα αποσυμφορήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο και βέβαια θα ενισχύσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας. Συνεχίζουμε αποφασιστικά και με επιμονή την εφαρμογή του σχεδίου μας για την Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, προκειμένου να αποκτήσει επιτέλους τις υποδομές που της αξίζουν.