Τα City Logistics στο επίκεντρο συνάντησης Ε.Ε.ΣΥ.Μ. & Γ.Γ. Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ

Τη Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Ελληνικού Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) με τον κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και με τη Σύμβουλό του, κα Καλλιόπη Παπαδάκη. Εκ μέρους του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. παρέστησαν οι κ.κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης, Πρόεδρος, Παρασκευάς Φραντζέσκος, Α’ Αντιπρόεδρος, Σπύρος Ζαφείρης, Μέλος και Μαρία Τελεμέ, Υπεύθυνη Γραμματείας.

Στην συνάντηση συζητήθηκε το θέμα ανάπτυξης των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών (City Logistics), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς εμπειρίας και των σχετικών δράσεων που προωθούν οι κομβικοί φορείς της χώρας μας με πρωτοβουλία του Ε.Ε.ΣΥ.Μ., στους οποίους συμμετέχουν ενεργά τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και Υποδομών & Μεταφορών (ΥΠΥΜΕ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ο Ελληνικός Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), η Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), η Ελληνική Εταιρεία Logistics (ΕΕL), Δήμοι και Επιμελητήρια από διάφορα μέρη της χώρας.

Οι εμπειρίες από την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για τις Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές (City Logistics) που φιλοξένησαν στα Γιάννενα στις 27 Μαΐου 2022 το τοπικό Επιμελητήριο και ο Δήμος, ο ρόλος των City Logistics στον σύγχρονο τρόπο ζωής των πόλεων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, οι υφιστάμενες δυσκολίες, καθώς και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων, αρχικά σε κάποιες πόλεις, που στη συνέχεια θα μπορούν να επαναληφθούν και σε άλλες, απετέλεσαν τα κύρια θέματα της συζήτησης.

Αφού διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών για το θέμα, ο κ. Μπακογιάννης διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα του ΥΠΕΝ να συνεργαστεί με τον Ε.Ε.ΣΥ.Μ. και τους άλλους κομβικούς φορείς της πρωτοβουλίας και να στηρίξει οικονομικά πιλοτικές δράσεις των Δήμων, με προτεραιότητα τις πόλεις που επέλεξε η Ε.Ε για την Ελλάδα να είναι μεταξύ των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη και Τρίκαλα).