Στα τέλη του 2023 τίθεται σε λειτουργία ο πλωτός Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης

Το «πράσινο» φως δόθηκε στην έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τη δημιουργία του πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης  με τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID), όπως ανακοίνωσε η Gastrade που αναπτύσσει το έργο. Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας ενέκρινε ομόφωνα όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του σταθμού και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης, χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το LNG θα προωθείται στις αγορές της χώρας μας και  της Ανατολικής  Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Gastrade, η κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, ρευστότητα και ενεργειακό πλουραλισμό της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, ενισχύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και προσφέροντας εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από την Ρουμανία, την Σερβία και την Βόρεια Μακεδονία μέχρι την Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φτάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος. O σταθμός έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.