Σημαντικές δράσεις για το 2022 “τρέχει” η EN.I.R.I.S.S. για Ναυτιλία, Εφοδιαστική Αλυσίδα και Μεταφορές

Η Ευφυής Ερευνητική Υποδομή στην Ναυτιλία, την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τις Μεταφορές (EN.I.R.I.S.S.T), αποτελεί μια μοναδική και πρωτοποριακή ερευνητική υποδομή, η οποία εστιάζει σε τρεις σημαντικούς τομείς: τη ναυτιλία, τις μεταφορές και τα logistics. Συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με επιστημονικά υπεύθυνη την Καθηγήτρια Αμαλία Πολυδωροπούλου, ενώ συμμετέχουν τα ακόλουθα 7 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και 3 Ερευνητικά Κέντρα: Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘Δημόκριτος’, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Μέσα από την ανάπτυξη 6 πλατφορμών που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων θαλάσσιων μεταφορών και ατυχημάτων, την ανάπτυξη εργαλείων βελτιστοποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού, την ανάπτυξη υπηρεσιών για την οδική ασφάλεια, την ηλεκτροκίνηση, την προώθηση των πράσινων μετακινήσεων και την ανάλυση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως είναι τα αυτόνομα οχήματα, η EN.I.R.I.S.S.T, πέρα του υψηλού ερευνητικού έργου που παράγει, πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο αριστείας με σημαντικό αποτύπωμα τόσο στην επιστημονική  κοινότητα, όσο και στην οικονομία και τον χώρο των επιχειρήσεων, την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών και τους δημόσιους φορείς.

Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Στο πλαίσιο της διάχυσης και της ενημέρωσης έχουν σχεδιαστεί δράσεις επικοινωνίας, σεμινάρια, συνέδρια και συμμετοχές σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Από το 2020 μέχρι και σήμερα η επιστημονική ομάδα έχει διοργανώσει δύο workshops (στο πλαίσιο του διαδικτυακού Συνεδρίου ‘XIV Balkan Conference on Operational Research), ένα Διαδικτυακό Θερινό Σχολείο ( από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου διάρκειας 3 ημερών, με την συμμετοχή 70 και πλέον εκπροσώπων από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο), 2 διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια (από το Εργαστήριο Σχεδιασμού Μεταφορών, Συγκοινωνιακής Τεχνικής και Οδοποιίας του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, του ΑΠΘ) με αντικείμενο τη χρήση βέλτιστων πρακτικών για τη συλλογή δεδομένων αναγκαίων για την επίτευξη των στόχων του έργου.

Σημαντική υπήρξε η παρουσία της επιστημονικής ομάδας της εθνικής υποδομής σε συνέδρια όπως: το  International Congress on Transportation Research 2021, που διοργανώθηκε από τον  Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, το 2nd International Conference “Intermodal Transports: Innovations in Planning, Management, Business Development & Decision, το 17th International Conference on Environmental Science & Technology (από το Global Network of Environmental Science and Technology, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΕΚΠΑ και την ακαδημαϊκή υποστήριξη πανεπιστημίων του εξωτερικού, το World Water Assessment Programme της UNESCO, το International Water Association και το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη), το 1ο CIVINET Forum (πρωτοβουλία του Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus και συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γ.Γ. Δήμων «Κλεισθένης»), καθώς και την  1η ετήσια Διημερίδα για τις Ημέρες Καινοτομίας και Έρευνας Πανεπιστημίου Αιγαίου – Δημήτρης Εδουάρδος Γαρδίκης.

Για το 2022 έχει σχεδιαστεί μια σειρά από δράσεις με στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση για τα οφέλη της EN.I.R.I.S.S.T., ενώ άλλες βρίσκονται στο στάδιο του προγραμματισμού. Οι δράσεις θα απευθύνονται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο της ναυτιλίας, των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και σε φορείς και οργανισμούς του δημοσίου.

Πληροφορίες για τις δράσεις και το περιεχόμενο του EN.I.R.I.S.S.T. στο  www.enirisst.gr.