ΣΕΒ: Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης μετά την πανδημία

Με στόχο την παρουσίαση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη μετά την πανδημία ξεκίνησε η νέα σειρά ανοιχτών ενημερωτικών συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. Η πρώτη ψηφιακή συνεδρίαση με θέμα «Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης μετά την πανδημία: Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής κ. Γιώργου Ζερβού, καθώς και του Διοικητή του Ταμείου Ανάπτυξης στην Ελλάδα κ. Νίκου Μαντζούφα.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Πολιτείας για την παρουσία τους και για τη δυνατότητα ενημέρωσης προς τις επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου, τόνισε ότι «οι εκδηλώσεις αυτές φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα αναγκαίο και ουσιαστικό πλαίσιο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων της επιχειρηματικής κοινότητας με την πολιτεία πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της χρηματοδότησης. Σχετικά με τα νέα εργαλεία που συνιστούν το νέο ΕΣΠΑ και ειδικά το Ταμείο Ανάπτυξης, ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, την κατάλληλη στιγμή, και σημείωσε ότι αν και βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα μπορούμε να βρούμε τρόπους ώστε και οι ρυθμοί απορρόφησης να αυξηθούν και οι μηχανισμοί διαχείρισης να είναι αποτελεσματικοί. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να εκπλήξουμε τον εαυτό μας -τόνισε χαρακτηριστικά- και για αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων».

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης επισήμανε ότι «ο ΣΕΒ στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική σύνδεση και ενημέρωση των επιχειρήσεων μελών του με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, εν προκειμένω το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αξιοποιηθούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της οικονομίας μας. Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά προγράμματα, αποτελούν παραδοσιακά κορυφαίας σημασίας χρηματοδοτικές πηγές για την ανάπτυξη και την οικονομία, αφού στα 40 χρόνια συμμετοχής μας στην ενωμένη Ευρώπη, έχουμε λάβει από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά προγράμματα € 160 δισ., δηλαδή σχεδόν ένα ΑΕΠ». Εντούτοις, τόνισε, «ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να μεγιστοποιήσει το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα, αφού πολύ συχνά, η έμφαση δίνεται στην άντληση πόρων, παρά στη μεγιστοποίηση των ωφελειών για την οικονομία». Ο κ. Βιδάλης τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν καίριες προκλήσεις όπως είναι το πώς θα μπορέσει το νέο ΕΣΠΑ να αποτελέσει πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο, το πώς θα συμβάλλει στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη των σύγχρονων δεξιοτήτων, αλλά και στη σύγκλιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ΜμΕ με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, λειτουργώντας συμπληρωματικά και ενισχυτικά του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, και του RRF.

Στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης υπογράμμισε πως η ανθεκτικότητα, εξελίσσεται σε κρίσιμο παράγοντα επιβίωσης σε συνθήκες κρίσεων όπως της πανδημίας. Τόνισε τη μεγάλη αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων τους τελευταίους 20 μήνες, από 26% σε 65%, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της επιχειρηματικής μεγέθυνσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση. O κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια να μειωθεί η γραφειοκρατία και επισήμανε ότι στο νέο ΕΣΠΑ έχει επιδιωχθεί να μειωθούν οι σχετικές διαδικασίες σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης, σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τόνισε ότι κρίσιμη παράμετρος για τη χρηματοδότηση αποτελεί το επίπεδο ωρίμανσης ενός έργου. Τέλος, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που θα παίξουν τα έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και οι διαρθρωτικές αλλαγές που μπορεί να φέρουν πέρα από την χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα στο να εξαλειφθεί το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών, μέσα από την αξιοποίηση νέων εργαλείων με έμφαση στο θεσμό του factoring.

Στην τοποθέτησή του ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής κ. Γιώργος Ζερβός, αναφέρθηκε στην πρόκληση της αξιοποίησης των νέων εργαλείων του ΕΣΠΑ και επισήμανε ότι στόχος του νέου ΕΠΑΝΕΚ είναι να συνεισφέρει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με ενίσχυση της βιομηχανίας καθώς και στη διασύνδεση της έρευνας και ανάπτυξης με την επιχειρηματικότητα.

Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάπτυξης στην Ελλάδα κ. Νίκος Μαντζούφας, περιέγραψε ως μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσεται ένας μηχανισμός που στελεχώνεται από την «αφρόκρεμα» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που θα επιδιώξει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Μαντζούφας ζήτησε τη συνεργασία με τον κόσμο των επιχειρήσεων και περιέγραψε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιδιώξει την κινητοποίηση της δυναμικής, ισχυρής, επιχειρηματικότητας, μέσα από στοχευμένες ενισχύσεις κυρίως σε ΜμΕ και μέσω δανείων με χαμηλά επιτόκια. Όπως τόνισε, ο τρόπος που οργανώνονται οι διαδικασίες στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Ακολούθησε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, με τα μέλη του ΣΕΒ, σχετικά με ζητήματα που αφορούν στις δομές και διαδικασίες του νέου ΕΠΑΝΕΚ, την εξειδίκευση και προκήρυξη των πρώτων δράσεων του νέου ΕΣΠΑ, τη μείωση της γραφειοκρατίας και το καλύτερο συντονισμό και αξιοποίηση των διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, όπως είναι το RRF, νέο ΕΣΠΑ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, κ.ά.