Προβλήματα και ευκαιρίες των παγκόσμιων οδικών μεταφορών τέθηκαν επί τάπητος στις εαρινές συνεδριάσεις της IRU

Τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά των οδικών μεταφορών συζητήθηκαν στις εαρινές συνεδριάσεις των διοικητικών οργάνων της Παγκόσμιας Ένωσης Οδικών Μεταφορών (IRU) στην Γενεύη, ενώ ελήφθησαν στρατηγικές αποφάσεις κι έγινε ο απολογισμός των εργασιών της παγκόσμιας Ένωσης για το προηγούμενο έτος.

Οι συνεδριάσεις έγιναν σε υβριδική μορφή με το 1/3 των μελών να δίνει το «παρών» με φυσική παρουσία στην Γενεύη, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 συμμετείχαν εξ αποστάσεως μέσω ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσης. Την ΟΦΑΕ εκπροσώπησαν με φυσική παρουσία ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Απόστολος Κενανίδης, καθώς και η Γεν. Δ/ντρια της Ομοσπονδίας, κα Ηρώ Δουμάνη, η οποία εκτελεί και καθήκοντα Αντιπροέδρου στο Συμβούλιο Εμπορευματικών Μεταφορών της IRU για την τριετή θητεία 2022-2024.

Οι συναντήσεις εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ευκαιριών τoυ κλάδου, όπως είναι η κλιμάκωση των τιμών των καυσίμων, οι περιβαλλοντικοί στόχοι μείωσης των εκπομπών ρύπων, η έλλειψη οδηγών, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως, η ανθεκτικότητα στην πανδημία και η ψηφιοποίηση τόσο στους τομείς της κινητικότητας όσο και των logistics.

Εξετάστηκε ο κομβικός ρόλος και η ανταπόκριση της IRU και της ευρύτερης αγοράς των οδικών μεταφορών στην υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της τελευταίας παγκόσμιας έρευνας σχετικά με την έλλειψη οδηγών από την αγορά εργασίας, τα οποία πρόκειται σύντομα να δημοσιοποιηθούν, η στρατηγική που έχει αναπτύξει η IRU για να κάνει το επάγγελμα του οδηγού πιο ελκυστικό, καθώς και οι εξελίξεις στο διεθνές σύστημα TIR. Οι οικονομικοί λογαριασμοί της IRU για το 2021 παρουσιάστηκαν, επίσης, και εγκρίθηκαν από τα μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο στο Συμβούλιο Εμπορευματικών Μεταφορών, όσο και στην Γενική Συνέλευση διεξήχθη μια πολύ παραγωγική συζήτηση σχετικά με την ενδυνάμωση των οδικών μεταφορών υπό το φως της ραγδαίας αύξησης των τιμών των καυσίμων, των ανησυχιών για μακροπρόθεσμη ενεργειακή ανασφάλεια και των πολιτικών μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος. Η συζήτηση έγινε με τη μορφή πάνελ στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη της IRU, DB Schenker και Shell, καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Στην συνέχεια, τα μέλη της IRU ενέκριναν έκτακτο ψήφισμα σχετικά με επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, το οποίο πρόκειται να κοινοποιήσει η ΟΦΑΕ και σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, εξωτερικοί ομιλητές παρουσίασαν, επίσης, τις τάσεις της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του CheckMyBus σε ψηφιακές πλατφόρμες στον τομέα των επιβατικών μεταφορών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, της Total Energies για τις προοπτικές των καυσίμων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την ανθρωπιστική κινητικότητα και τις προκλήσεις σε επίπεδο logistics στην Ουκρανία και όχι μόνο.