Οι μισοί οδηγοί van στο Ην. Βασίλειο υπερφορτώνουν το όχημά τους

Έρευνα της Volkswagen Commercial Vehicles αποκαλύπτει πως το 48% των Βρετανών οδηγών van υπερφορτώνουν το όχημά τους, με το σχετικό ποσοστό στους νέους ηλικίας 18-24 χρόνων, να φτάνει στο 66%.

Σχεδόν οι μισοί (48%) οδηγοί van στο Ην. Βασίλειο παραδέχθηκαν ότι υπερφόρτωσαν πέρσι το όχημά τους, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία OnePoll, για λογαριασμό της Volkswagen Commercial Vehicles.

Στην έρευνα, που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2023, συμμετείχαν 1.000 οδηγοί van. Το εντυπωσιακό είναι πως το παραπάνω ποσοστό προέκυψε, παρόλο που το 89% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε πως γνώριζε τους περιορισμούς βάρους που ορίζει ο Νόμος για το όχημά τους.

Οι ηλιακές ομάδες και τα επαγγέλματα που παρανομούν

Σύμφωνα με την έρευνα της Volkswagen Commercial Vehicles, το 66% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-24 χρόνων, ομολόγησε πως είχε οδηγήσει υπερφορτωμένο το van κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Στη δεύτερη θέση της αρνητικής λίστας, βρέθηκε η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 χρόνων, με σχετική επίδοση 63%.

Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε ότι οι ξυλουργοί είναι αυτοί που είναι πιο πιθανό να υπερφορτώσουν τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματά τους (63%). Ακολουθούν οι οικοδόμοι (60%), οι ηλεκτρολόγοι (55%) και οι ελαιοχρωματιστές (55%).

Ακόμα και ποινή φυλάκισης στους παραβάτες

Αξίζει να αναφερθεί, πως η νομοθεσία στο Ην. Βασίλειο ορίζει πως η υπερφόρτωση κατά 30% με βάση το μεικτό βάρος του van, επιφέρει πρόστιμο έως και 300 λιρών. Το παραπάνω σημαίνει πως οι παραβάτες οδηγοί van κινδυνεύσαν πέρσι από κοινού, με κυρώσεις ύψους σχεδόν 704 εκατ. λιρών [£300 x (0,48 x 4.887.593) = £703.813.392].

Σημειώνεται, πως οποιαδήποτε παράβαση άνω του 30% του μεικτού βάρους του οχήματος, μπορεί να επιφέρει την έκδοση δικαστικής κλήσης, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξουν και ποινές φυλάκισης στους παραβάτες οδηγούς.