Οι Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης στα Ιωάννινα

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή τόσο φυσική, όσο και εξ αποστάσεως, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai στα Ιωάννινα, η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για τις Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές (City Logistics), υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών, καθώς και της ΚΕΔΕ, που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ) σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (KΕΕΕ), του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL).

Η εκδήλωση ανέδειξε τον αναπτυξιακό ρόλο των City Logistics στον σύγχρονο τρόπο ζωής των πόλεων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που έχει στόχο την εξασφάλιση προσβασιμότητας του δικτύου μεταφορών σε όλους, την βελτίωση της ασφάλειας, την μείωση της ρύπανσης του αέρα και της ηχορύπανσης, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των μεταφορών, ανθρώπων και εμπορευμάτων και εστίασε στα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων με την εφαρμογή δράσεων για τα City Logistics που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν πιλοτικά στο εγγύς μέλλον.

Διακεκριμένοι εισηγητές περιέγραψαν τα βασικά οφέλη από την οργάνωση συστημάτων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών στη βάση της Ευρωπαϊκής και διεθνούς εμπειρίας, τις προοπτικές ανάδειξης των Ιωαννίνων σε κόμβο μεταφορών της ευρύτερης περιοχής, και υπέδειξαν ποιες δράσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην πόλη. Μεταξύ αυτών: (1) Η σταδιακή αντικατάσταση οχημάτων και τρόπου μεταφοράς με οχήματα πιο φιλικά προς το περιβάλλον καθώς και δίκυκλα και τρίκυκλα ηλεκτροκίνητα οχήματα, (2) η δημιουργία ζωνών χαμηλών ρύπων, (3) η διενέργεια παραδόσεων εκτός των ωρών αιχμής, (4) η πληρότητα φόρτωσης χρησιμοποιουμένων οχημάτων διανομής για περισσότερους παραλήπτες με την αξιοποίηση Αστικών Κέντρων Ενοποίησης Εμπορευμάτων (ΑΚΕΕ) και Εμπορευματικών Κέντρων (ΕΚ), (5) ο συντονισμός παραδόσεων σε πραγματικούς χρόνους με την βοήθεια ηλεκτρονικών εργαλείων, και (6) η ανάπτυξη ενός παρατηρητήριο ροών. Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη εφαρμογής κινήτρων για συνέργειες των εμπλεκομένων, καθώς και εργαλείων ανάπτυξης αναγκαίων υποδομών και πρότειναν την άμεση σύσταση ενός μόνιμου τοπικού Φόρουμ συνεργασίας των εμπλεκόμενων αρχών, φορέων και επιχειρήσεων προκειμένου να υλοποιήσουν από κοινού ενδεδειγμένες δράσεις. Κάτι που όλες οι πλευρές δήλωσαν πως θα στηρίξουν στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν από τον Δήμο και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Ε.Ε.ΣΥ.Μ, τις εθνικές αρμόδιες αρχές και του εμπλεκόμενους κομβικούς φορείς της πρωτοβουλίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιλογή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων Πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030 με δυνατότητα σύνδεσης στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, στις οποίες πόλεις από την Ελλάδα συμμετέχουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη και τα Τρίκαλα. Είναι χαρακτηριστικό πως η προβλεπόμενη χρηματοδότηση, μόνο από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων αυτών, θα είναι της τάξης των 360 εκατ. Ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων για δράσεις που περιλαμβάνουν την ενέργεια, τα κτίρια, τη διαχείριση αποβλήτων και τις μεταφορές.

Η εκδήλωση ήταν μέρος της πρωτοβουλίας των Κομβικών Φορέων για την ανάπτυξη των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών – City Logistics – της χώρας μας, με στόχο την ενημέρωση, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα για την απαρχή μιας από κοινού προσπάθειας και συνεργασίας όλων, κομβικών φορέων, ενδιαφερόμενων Δήμων, Επιμελητήριων, Εμπορικών και Μεταφορικών επιχειρήσεων και φορέων τους από όλη την Ελλάδα, για την υλοποίηση σχετικών δράσεων ανάπτυξης των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών στα Ιωάννινα και σε άλλες πόλεις στην χώρα μας.

Την εκδήλωση, που συντόνισαν οι κ.κ. Δημήτρης Δημητρίου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και Μιχάλης Αδαμαντιάδης, Πρόεδρος Ε.Ε.ΣΥ.Μ, χαιρέτησαν οι κ.κ Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Μεταφορών, Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννιτών, Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, Απόστολος Κενανίδης, Πρόεδρος ΟΦΑΕ, και Βασίλειος Ζεϊμπέκης, Πρόεδρος ΕΕL & Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κύριοι ομιλητές της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο κ. Βασίλειος Ζεϊμπέκης, ο κ. Θάνος Βλαστός, Καθηγητής Ε.Μ.Π, Μέλος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο κ. Δημήτριος Κατσώχης, Πολ. Μηχανικός, Ανώτερο Στέλεχος της PLANET ΑΕ, Μέλος ΔΣ Ε.Ε.ΣΥ.Μ και ο κ. Σπύρος Ζαφείρης, Επιχειρηματίας Μεταφορών Μέλος Επιμ. Ιωαννίνων. Ενώ στο τελικό πάνελ “Στρογγυλή Τράπεζα, Συμπεράσματα” που συντόνισε ο κ. Στράτος Παπαδημητρίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, συμμετείχαν οι κ.κ. Απόστολος Κενανίδης, Βασίλειος Ζεϊμπέκης, Θάνος Βλαστός, Σπύρος Ζαφείρης, Ευθύμιος Χρυσοστόμου, Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και Μιχάλης Αδαμαντιάδης.