Ξεμπλοκάρουν εμβληματικά έργα υποδομών & μεταφορών – Προχωρά το Θριάσιο Ι

Τα εμβληματικά έργα υποδομών και μεταφορών που θα προσδώσουν δυναμική σε επιχειρηματικό επίπεδο στον ευρύτερο πειραϊκό χώρο, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη διεξαχθείσα με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία έλαβε μέρος ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κα Σταυρούλα Αντωνάκου, και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αφορούσε την τροχιά υλοποίησης των έργων τα οποία σχετίζονται με τους σχεδιασμούς για το Θριάσιο Ι και ΙΙ, εξετάστηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, τις σχετικές υποδομές, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να επέλθει επικαιροποίηση σε ορισμένες εξ αυτών που κρίνεται αναγκαία λόγω των νέων δεδομένων τα οποία έχουν προκύψει για την εφοδιαστική μετά την πανδημία. Γι’ αυτά τα θέματα υπήρξε συναντίληψη ως προς την αναγκαιότητα επίσπευσης ορισμένων παρεμβάσεων που αφορούν στις υποδομές επί των οποίων εδράζουν δράσεις που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του εμπορικού, αλλά και επιβατικού λιμένα Πειραιά, και όχι μόνο, ενώ τέθηκε θέμα για την επανεξέταση ορισμένων παραμέτρων της υποθαλάσσιας ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας και των πιθανών επιπτώσεων στα πλεονεκτήματα της νησιωτικότητας, αλλά και μελλοντικής απασχόλησης του στόλου των ferry boat που καλύπτουν σήμερα το πορθμείο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, και στην κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών που θα δημιουργηθεί από το real estate και τις επενδύσεις που έχει προσελκύσει και οι οποίες θα μεταμορφώσουν ουσιαστικά τη πόλη του Πειραιά. Όπως αναφέρθηκε , το λιμάνι του Πειραιά, επίσης, αναβαθμίζεται συγκοινωνιακά και, το επόμενο καλοκαίρι, θα δημιουργηθούν 3 νέοι σταθμοί του Μετρό ενώ, από το τέλος Ιουνίου, θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του ΤΡΑΜ. Το 2022, η διαδρομή Πειραιάς – αεροδρόμιο θα καλύπτεται σε 45 λεπτά, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τη διακίνηση επιβατών με προορισμό τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και τα πλοία της ακτοπλοΐας, από και προς αεροδρόμιο.

 Αναφορικά με το Θριάσιο Ι, ο  υπουργός αποκάλυψε ότι, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια με την ΕΕ, που ήταν αποτέλεσμα της προβληματικής σύμβασης παραχώρησης. Όπως ανέφερε, 12 σημεία της είναι υπό αναθεώρηση, γεγονός που θα οδηγήσει στο να προχωρήσει το Θριάσιο Ι. Επίσης, τόνισε ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των ταχυτήτων του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ, αναφορικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική, είπε ότι είναι υπό επικαιροποίηση το πλαίσιο για την εφοδιαστική ώστε, μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρχει ένα πλήρες πλάνο για την αναμόρφωση του πλαισίου που τη διέπει, γεγονός που θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα agrologistics για να αναφερθεί στα σχέδια της κυβέρνησης για τα εμπορευματικά κέντρα. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι, βασική προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου του Πειραιά, για να ακολουθήσουν η ανάπτυξη των άλλων που είναι στους σχεδιασμούς σε συνάρτηση με τη βελτίωση των ταχυτήτων των σιδηροδρόμων.

 Το Ε.Β.Ε.Π., με τη συνδρομή των επιστημονικών του συμβούλων, απέστειλε υπόμνημα με προτάσεις για τη συγκοινωνιακή, κυκλοφοριακή και βιοκλιματική αναβάθμιση όλης της περιοχής, καθώς και την αξιοποίηση των ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο λιμάνι του Πειραιά και του πρώην εργοστασίου του ΟΣΕ στη Λεύκα. Το υπόμνημα περιλαμβάνει, επίσης, προτάσεις για την ανάπτυξη των «last mile logistics», τη δημιουργία «park & ride», την «Ιπποδάμεια» αγορά τροφίμων, τη θαλάσσια σύνδεση Πειραιά με Ελληνικό, την ανάπλαση της περιοχής Παπαστράτου, τον κόμβο Σκαραμαγκά και την προνομιακή πολεοδομική μεταχείριση όλων των παραγωγικών, εφοδιαστικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων. «Καιροί ου μενετοί» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας την αναγκαιότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν στα συγκοινωνιακά και άλλα έργα υποδομής, τα οποία αναφέρονται στην Περιφέρεια του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, υπενθυμίζοντας τη σημασία τους, τόσο για το Πειραϊκό επιχειρείν, όσο και για τον τουρισμό, μεγάλο μέρος του οποίου, μέσω του Πειραιά, κατευθύνεται στη νησιωτική Ελλάδα. Ο Πειραιάς εξελίσσεται στο μεγαλύτερο και πληρέστερο συγκοινωνιακό hub της χώρας μας και το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. πιστεύει ακράδαντα, πως οι ευκαιρίες δεν περιμένουν για τη πολυσχιδή επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής του μεγάλου λιμανιού της χώρας.