Ξεκινά η θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου μετά από 21 χρόνια

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, με την εταιρεία Scandro Holding LTD να αναδεικνύεται ανάδοχος. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το κυπριακό υφυπουργείο Ναυτιλίας, η Scandro Holding είναι μια κοινοπραξία ανάμεσα στην εταιρεία διαχείρισης πλοίων Acheon Akti και την tour operator Top Kinisis, η οποία ιδρύθηκε με αποκλειστικό στόχο την ελληνοκυπριακή θαλάσσια σύνδεση.

Το επιβατικό οχηματαγωγό (Ro-Ro), DALEELA (μεταφορικής ικανότητας 400 ατόμων και κατασκευής 1991), με σημαία Κύπρου θα αναλάβει τα δρομολόγια, τα οποία επανεκκινούν μετά από 21 χρόνια. Πρόκειται για ένα πλοίο που διαθέτει 38 καμπίνες 1ης κλάσης για 110 επιβάτες και άλλες 68 καμπίνες 2ης κλάσης για 180 επιβάτες. Επίσης, διαθέτει 110 θέσεις αεροπορικού τύπου και πάνω από 100 θέσεις για οχήματα μήκους έως 5 μέτρων. Σημειώνεται ότι στο πλοίο θα προσφέρονται υπηρεσίες εστιατορίου, καφετέριας και ιατρείου.

Το πρώτο ταξίδι έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τον Πειραιά, ενώ το τελευταίο θα διενεργηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου με αντίστροφη πορεία. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 22 ταξίδια μετ’ επιστροφής Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν τέσσερα δρομολόγια, τον Ιούλιο οκτώ, τον Αύγουστο επτά και το Σεπτέμβριο τρία. Το ταξίδι εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 30 ώρες. Η γραμμή επιδοτείται με 5,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τρία χρόνια (σύνολο 16,5 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021 και οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς υπέβαλαν προσφορά μέσω της ιστοσελίδας της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κύπρου e-procurement. Εκτός της Scandro Holding LTD, είχαν υποβάλει προσφορές οι N.Y. BUSINESS TIES LTD και KIARA NAFTIKI ETAIRIA (Όμιλος Ηλιόπουλου).

Εξετάζεται η σύνδεση με τρίτη χώρα

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη σύνδεση, την οποία αναμένει με ανυπομονησία η τοπική κοινότητα. Θα είναι εξαιρετικά επωφελής για την περιοχή συνολικά, παρέχοντας ανταγωνιστική συνδεσιμότητα στους πολίτες μας, προωθώντας παράλληλα το θαλάσσιο τουρισμό ανάμεσα στην Κύπρο και την ηπειρωτική Ευρώπη, με πολύ χαμηλά ναύλα» δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Βασίλης Δημητριάδης.

«Η Κύπρος έχει ισχυρές θαλάσσιες υποδομές και αυτή η νέα σύνδεση καταδεικνύει τη δέσμευσή μας στην διαρκή οικοδόμηση σχέσεων με την υπόλοιπη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Επί του παρόντος εξετάζουμε την πιθανή επέκταση της σύνδεσης σε τρίτη γειτονική χώρα, πέραν της Ελλάδας. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη μακροπρόθεσμη θαλάσσια στρατηγική μας, η οποία υποστηρίζει τη συνεργασία και θα συμβάλει σε μια καλύτερα συνδεδεμένη Ευρώπη» πρόσθεσε.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

https://www.topkinisis.com/#!/guide/maritime