Νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ο Γιάννης Μασούτης

Τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων αναλαμβάνει ο Γιάννης Μασούτης μετά την αποχώρηση από την προεδρία του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στον απολογισμό των δράσεων επι προεδρίας του ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα έργα που βαίνουν προς χρηματοδότηση και στις νέες προτάσεις που σχεδιάζονται προς όφελος της επιχειρηματικότητας.

Τα έργα αυτά αφορούν:

  1. Νέο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και αναβαθμίσεις στο υπάρχον (ΓΕΜΗ)

Η ΚΕΕΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρίσκεται στην διαδικασία βελτιώσεων του ΓΕΜΗ, προκειμένου να ψηφιοποιήσει υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι τώρα παρέχονται με φυσική παρουσία στα διάφορα σημεία εξυπηρέτησης του ΓΕΜΗ (Επιμελητήρια).

Κατόπιν συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα κ.Χριστόπουλο, εξασφαλίστηκε η δέσμευση για χρηματοδότηση ύψους 1.500.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος ΓΕΜΗ και συμφωνήθηκε ένα οριζόντιο πρόγραμμα πανελλήνιας εμβέλειας για την αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων.

Επιπλέον, ανατέθηκε στην εταιρεία Grant Thornton, η σύνταξη προμελέτης για τον σχεδιασμό του νέου ΓΕΜΗ. Η προμελέτη αυτή, αποτελεί τη βάση για την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν στο ΓΕΜΗ, μέσω διοικητικών και νομοθετικών ρυθμίσεων (Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής και Απλούστευσης Διαδικασιών).

Τέλος, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του νέου ΓΕΜΗ, το οποίο θα αποτελεί το κεντρικό επιχειρηματικό μητρώο της χώρας, με το οποίο θα διασυνδέονται όλα τα επιμέρους μητρώα.

Στο έργο, περιλαμβάνεται και η δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα ανοικτά δεδομένα για την επιχειρηματικότητα, προκειμένου αυτό να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο για τις υπάρχουσες, όσο και για τις υπο-σύσταση επιχειρήσεις.

Προϋπολογισμός έργου: 25.000.000 ευρώ.

  1. Δομές Στήριξης Επιχειρηματικότητας (νέα πρωτοβουλία)

Το έργο αφορά στη δημιουργία μιας δομής υπό την Κ.Ε.Ε.Ε., μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση (τηλεφωνική/ψηφιακή) για τη συμμετοχή τους σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που προκηρύσσονται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η δράση είχε αρχικά σχεδιαστεί βασισμένη στο Ν.4605/2019, όμως η χρηματοδότησή της προσέκρουε σε ζητήματα Κρατικών Ενισχύσεων.

Η Κ.Ε.Ε.Ε. συνεργάστηκε με τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αντιμετώπισε όλα τα επιμέρους προβλήματα, επανασχεδιάζοντας τη δράση, ώστε αυτή να μπορεί πλέον να ενταχθεί προς χρηματοδότηση.

Προτεινόμενος προϋπολογισμός δράσης: 20.000.000 ευρώ.

  1. Δομή Στήριξης του Ηλεκτρονικού Εμπορίου (νέα πρωτοβουλία)

Η δράση αφορά τη δημιουργία μιας δομής, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν στήριξη για τη δημιουργία και τη λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων (e Shops).

Στην δράση περιλαμβάνεται τόσο η δημιουργία μιας τέτοιας ψηφιακής πλατφόρμας, εξαιρετικά εύκολης στη χρήση, με δυνατότητες γρήγορης δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων, όσο και η παροχή τηλεφωνικής/ψηφιακής υποστήριξης των επιχειρήσεων, σε ζητήματα λειτουργίας του ηλεκτρονικού τους καταστήματος.

Ο σχεδιασμός της δράσης, γίνεται στα πρότυπα της αντίστοιχης δράσης που υλοποιείται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, για τις επιχειρήσεις-μέλη του.

Προϋπολογισμός δράσης: 20.000.000 ευρώ.

  1. Ανάπτυξη Προηγμένων Ψηφιακών Δυνατοτήτων για το Ανθρώπινο Δυναμικό των Επιχειρήσεων (νέα πρωτοβουλία)

Η δράση έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το ΕΔΥΤΕ και τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην δράση περιλαμβάνονται η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε δύο κλάδους:1) Βιομηχανία 4.0 (Τεχνητή Νοημοσύνη, Internet of Things, Blockchain, κλπ) και 2) Χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών της Πολιτείας (χρήση των ψηφιακών πλατφορμών και των νέων ψηφιακών εργαλείων / υπηρεσιών).

Η δράση απευθύνεται σε 4.000 φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενους σε ελληνικές επιχειρήσεις και έχει προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ.

  1. Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Επιχειρηματικότητας (υπό υλοποίηση)

Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του Γ.Ε.ΜΗ., ώστε να αποτελέσει ένα σύγχρονο και πλήρες μητρώο προς όφελος των επιχειρήσεων και της διοίκησης. Επίσης, το έργο στοχεύει στην ανάδειξη του Γ.Ε.ΜΗ. σε ένα εργαλείο για τη Δημόσια Διοίκηση μέσω της συλλογής και ανάλυσης των στοιχείων και πληροφοριών που καταχωρούνται σε αυτό σχετικής τεκμηρίωσης και εξαγωγής συμπερασμάτων.

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου θα διανεμηθούν ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις, στους συμβολαιογράφους, στους δικηγόρους και στους λογιστές.

Η υλοποίηση του έργου παρουσίασε σοβαρές καθυστερήσεις, όμως, πλέον προχωράει με γοργούς ρυθμούς και εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή των ψηφιακών υπογραφών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό περί τα 32.000.000 ευρώ + 10.000.000 ευρώ ως προαίρεση.

     6. Κατάρτιση στους κλάδους των Υποδομών και Μεταφορών (υπό υλοποίηση)

Το έργο αφορά την κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική φυσικών προσώπων στους κλάδους των υποδομών και μεταφορών. Το έργο παρουσίασε σημαντικότατες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, οι οποίες εντοπίζονται στην έγκριση των τευχών διακήρυξης διαγωνισμών από το Υπουργείο Εργασίας.

Η ΚΕΕΕ, ήρθε σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας και η επίλυση των ζητημάτων, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.