Νέες εκδόσεις για το FUSO eCanter

Στην Έκθεση Κινητικότητας της Ιαπωνίας, το νέο FUSO eCanter θα παρουσιαστεί με σύστημα εναλλαγής μπαταριών σε 5 λεπτά, με το ηλεκτρικό φορτηγό να πραγματοποιεί, επίσης, το ντεμπούτο του ως ανατρεπόμενο φορτηγό και ως απορριμματοφόρο.

Η ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC), που αποτελεί μέλος του ομίλου Daimler Truck, θα δώσει το «παρών» στην επερχόμενη έκθεση κινητικότητας, JAPAN MOBILITY SHOW 2023, που θα λάβει χώρα στο Τόκιο από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου. Σημειώνεται, πως η εν λόγω έκθεση διοργανώνεται από την Ιαπωνική Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (JAMA) και αποτελεί τον διάδοχο του περίφημου, διετούς, Tokyo Motor Show.

Μεταξύ άλλων, στο εκθεσιακό περίπτερο της MFTBC, θα βρίσκεται μια νέα -υπό εξέλιξη- έκδοση του FUSO eCanter με εναλλάξιμες μπαταρίες, με το ηλεκτρικό ελαφρύ φορτηγό να παρουσιάζεται, ακόμα, ως ανατρεπόμενο όχημα και ως απορριμματοφόρο.

 

FUSO eCanter

 

FUSO eCanter με τεχνολογία εναλλαγής μπαταριών

Αναλυτικότερα, το FUSO eCanter με τις εναλλάξιμες μπαταρίες, αποτελεί τον καρπό της σύμπραξης της MFTBC και της εταιρείας Ample από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του πιλοτικού αυτού προγράμματος συνεργασίας, στο νέο eCanter τοποθετούνται αρθρωτές μπαταρίες της αμερικάνικης εταιρείας, που μπορούν να εναλλάσσονται αυτόματα στους σχετικούς σταθμούς μπαταριών της Ample.

Η διαδικασία αφαίρεσης της άδειας μπαταρίας και η τοποθέτηση μιας άλλης, πλήρους φόρτισης, όταν λανσαριστούν οι σταθμοί επόμενης γενιάς της Ample, υπολογίζεται πως θα διαρκεί μόλις 5 λεπτά. Όσο περίπου απαιτεί, δηλαδή, η επίσκεψη σε ένα πρατήριο καυσίμων. Σημειώνεται, πως οι δοκιμές εξέλιξης του προηγμένου αυτού FUSO eCanter σε δημόσιους δρόμους της Ιαπωνίας, προγραμματίζεται να εκκινήσουν εντός του προσεχούς χειμώνα.

 

FUSO eCanter

 

Ανατρεπόμενο φορτηγό και απορριμματοφόρο

Σε περίοπτη θέση στο περίπτερο της MFTBC θα βρεθούν δύο ακόμα εκδόσεις του eCanter, οι οποίες διευρύνουν το πεδίο δράσης του ηλεκτρικού φορτηγού. Η πρώτη από αυτές θα φέρει μια ανατρεπόμενη καρότσα, μια εφαρμογή που κατέστη δυνατή χάρη στην τοποθέτηση στο νέο μοντέλο ενός power take-off (ePTO), το οποίο τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια υδραυλικές αντλίες και συμπιεστές ψύξης.

Παράλληλα με το ανατρεπόμενο eCanter, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το νέο ηλεκτρικό φορτηγό, ειδικά εξοπλισμένο για την αποκομιδή σκουπιδιών. Όντας μικρό σε διαστάσεις, το απορριμματοφόρο είναι ιδανικό για αστικά περιβάλλοντα και ξεχωρίζει με τη φουτουριστική του εμφάνιση. Φυσικά δεν εκπέμπει καυσαέρια κατά την κίνησή του, ενώ παράγει λίγους μόνο κραδασμούς και θόρυβο, στοιχεία που το καθιστούν ακόμα πιο «απαραίτητο» στις σύγχρονες, πολύβουες πόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως στην έκθεση JAPAN MOBILITY SHOW 2023, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και το επίσημο ντεμπούτο της νέας ναυαρχίδας της εταιρείας, του FUSO Super Great, το οποίο θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σε πρωτότυπη, προς το παρόν, μορφή.