Μ. Βρετανία: Ανησυχία για διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της απεργίας στο λιμάνι Φέλιξστοου

Με σοβαρές διαταραχές απειλείται η αλυσίδα εφοδιασμού στην Μ. Βρετανία εξαιτίας της οκταήμερης απεργίας που έχουν κατέλθει από την Κυριακή οι 1.900 εργαζόμενοι στο λιμάνι του Φέλιξστοου, που είναι το μεγαλύτερο εμπορευματικό λιμάνι της χώρας.

Κύριο αίτημά τους είναι οι μισθολογικές αυξήσεις τουλάχιστον ίσες με τον ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε τον Ιούλιο το 10,1% σε ετήσια βάση και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας ενδέχεται να ξεπεράσει το 13% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται σε χώρα της G7.

Το εμπορικό λιμάνι του Φέλιξστοου είναι το μεγαλύτερο στην Μεγάλη Βρετανία και διαχειρίζεται το 50% των εμπορευμάτων. Τουλάχιστον 2.000 πλοία δραστηριοποιούνται εκεί μεταφέροντας σχεδόν 4 εκατομμύρια κοντέινερς με εμπορεύματα διαφόρων ειδών, ενώ συνδέεται απευθείας με πάνω απο 700 λιμάνια ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών αναλύσεων Hargreaves Lansdown, το Φέλιξστοου είναι ένα ουσιώδες γρανάζι στις εμπορικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και μια οκταήμερη απεργία υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε προβλήματα εφοδιασμού της βρετανικής αγοράς.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία που πραγματοποιείται στο λιμάνι αυτό της ανατολικής Αγγλίας, από το 1989. Ήδη η χώρα βρίσκεται σε απεργειακό κλοιό, με τους εργαζόμενους σε πολλούς τομείς να ζητούν μισθολογικές αυξήσεις, καθώς είναι αντιμέτωποι με έναν πληθωρισμό ρεκόρ που συνεχώς αυξάνεται και βλέπουν την αγοραστική τους ισχύ να μειώνεται.