Η CHEP Europe παρουσιάζει τη νέα παλέτα Q+, κατασκευασμένη από 100% πλαστικά απορρίμματα

Η CHEP ανακοίνωσε την εκ νέου κυκλοφορία της πρωτοποριακής της παλέτας προβολής ενός τετάρτου, Q+. Η νέα έκδοση είναι η πρώτη που έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τις ανανεώσιμες προωθητικές ενέργειες στο σημείο πώλησης. Αξιοποιώντας την ισχύ της κυκλικότητας στον σχεδιασμό προϊόντων, η CHEP δημιούργησε ένα προϊόν που δεν είναι απλώς καινοτόμο, αλλά αποτελεί και βιώσιμη λύση για το πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων.

Ο Daniel López, Διευθυντής Διαχείρισης Προϊόντων και Καινοτομίας της CHEP Europe, δήλωσε: «Η εξυπηρέτηση πελατών, η καινοτομία, η ποιότητα και η απόδοση είναι πρωταρχικής σημασίας για την CHEP. Οι εκτενείς δοκιμές που διεξάγονται στο καταξιωμένο Fraunhofer Institute στη Γερμανία και στο Κέντρο Καινοτομιών της CHEP στο Ορλάντο έχουν επικυρώσει την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα της νέας παλέτας Q+. Ο εκ νέου σχεδιασμός αυτού του προϊόντος ολοκληρώθηκε μετά από δύο χρόνια και πλέον ερευνών και ανάπτυξης που περιλάμβαναν πολλές επαναλαμβανόμενες προσπάθειες σχεδιασμού. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας προς τις ανανεώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες, όπου τα προϊόντα όχι μόνο μειώνουν τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά επίσης συνεισφέρουν στην ευημερία του πλανήτη μας».

Η κλίμακα του προβλήματος των πλαστικών αποβλήτων ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη νομοθεσία να ενθαρρύνει τις εταιρείες να μειώσουν τη χρήση των πλαστικών μίας χρήσης. Για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, η CHEP στοχεύει στον σχεδιασμό προϊόντων που ενσωματώνουν την αειφορία και τη μείωση των αποβλήτων από τα πρώτα στάδια και, ουσιαστικά, στη χρήση των απορριμμάτων των καταναλωτών, που διαφορετικά θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Στην πραγματικότητα, η δημιουργική επαναχρησιμοποίηση (upcycling) επιτρέπει τη δημιουργία πιο αξιόλογων προϊόντων που λειτουργούν στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας τα απόβλητα και το αποτύπωμα CO2 κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους.

Η παλέτα προβολής ενός τετάρτου Q+ έχει σχεδιαστεί στο πνεύμα της κυκλικότητας, ενσωματώνοντας τις βασικές αρχές της κοινής χρήσης και της επαναχρησιμοποίησης που καθορίζουν το επιχειρηματικό μοντέλο της CHEP, ενώ πλέον είναι κατασκευασμένες από 100% πλαστικά απορρίμματα μετά την κατανάλωση και διαθέτουν πιστοποίηση EUCertiPlast. Η παλέτα ενός τετάρτου ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια στη Γερμανία και δημιουργήθηκε από την ανάγκη της αγοράς να αντικατασταθούν οι ξύλινες παλέτες ενός τετάρτου μίας χρήσης. Οι έμποροι λιανικής αναζήτησαν μια λύση για τη μείωση των αποβλήτων ξυλείας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα της συσκευασίας, της μεταφοράς και των λειτουργιών εντός του καταστήματος. Η CHEP, γνωστή για την τεχνογνωσία της στις παλέτες και τα εμπορευματοκιβώτια κλειστού κύκλου συνεργάστηκε με εμπόρους λιανικής, εταιρείες του τομέα των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών (FMCG) καθώς και εταίρους από τον κλάδο για την ανάπτυξη της πρώτης επαναχρησιμοποιήσιμης πλαστικής παλέτας προβολής. Από την αρχική της κυκλοφορία στη Γερμανία το 1992, η παλέτα ενός τετάρτου έχει επεκταθεί στις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον γίνεται αποδεκτή από όλους τους σημαντικούς εμπόρους λιανικής στην Ευρώπη.

Η νέα παρουσίαση της παλέτας Q+ το 2023 επιφέρει σημαντικές αλλαγές που την τοποθετούν ως ένα μοναδικό και ανανεώσιμο προϊόν στην αγορά. Η ανανεώσιμη φιλοσοφία βρίσκεται στον πυρήνα του Προγράμματος Βιωσιμότητας 2025 της CHEP, που έχει στόχο να υπερβεί το μηδενικό αποτύπωμα (μηδενικές εκπομπές, μηδενικά απόβλητα, μηδενική αποδάσωση) και να επεκτείνει το κυκλικό μοντέλο και τις συνεργασίες με περισσότερους εταίρους σε όλες τις περιοχές. Ο εκ νέου σχεδιασμός της παλέτας προβολής Q+ βοηθά την CHEP να επιτύχει τον στόχο της για το 2025, να ενσωματώσει 30% επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο στα νέα προϊόντα, ανοίγοντας τον δρόμο προς ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους.

Εκτός από τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας, η παλέτα Q+ ξεχωρίζει λόγω χαρακτηριστικών όπως το Blue Click®, ένα πατενταρισμένο σύστημα σύνδεσης από χαρτόνι που μειώνει τον χρόνο συνεργατικής συσκευασίας, προσφέρει σταθερότητα και μειώνει τις ζημιές στα προϊόντα που μπορεί να προκύψουν κατά τη μεταφορά των προγεμισμένων προθηκών από χαρτόνι στο κατάστημα.

Έως σήμερα, η CHEP έχει κατασκευάσει 1 εκατομμύριο παλέτες Q+, ανακτώντας και επαναχρησιμοποιώντας 2.250 τόνους πλαστικά απόβλητα, ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Η CHEP διασφαλίζει την ακεραιότητα και τη βιωσιμότητα των υλικών της, ακολουθώντας μια αυστηρά ελεγχόμενη πιστοποίηση chain of custody για το πλαστικό μετά την κατανάλωση.

Η επανακυκλοφορία της παλέτας προβολής ενός τετάρτου Q+ καθιστά τόσο την τροχήλατη (που επανακυκλοφόρησε το 2020) όσο και τη σταθερή έκδοση, τα κορυφαία προϊόντα στη διαδικασία ανασχεδιασμού των προϊόντων της CHEP, που διατίθενται για να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας FMCG, καθώς, πλέον, και οι δύο αποτελούνται από 100% πλαστικά απορρίμματα μετά την κατανάλωση, ως μέρος της συνεχούς δέσμευσης της εταιρείας να βοηθά τους πελάτες της να επιτύχουν πιο βιώσιμες προωθητικές ενέργειες στο σημείο πώλησης.