Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR

Τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής (e-CMR) είναι επισήμως γεγονός και στην Ελλάδα.

Με την υποστήριξη του IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών) και της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας), η ελληνική κυβέρνηση εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο e-CMR (ηλεκτρονικά δελτία αποστολής).

Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της για τη μεταφορά εμπορευμάτων χωρίς χαρτιά (paperless), η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που προσχώρησε στην ψηφιακή έκδοση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή, οδική μεταφορά εμπορευμάτων (CMR).

Σημειώνεται, πως η πιλοτική χρήση της ψηφιακής φορτωτικής στη χώρα μας, είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017 από τη Θεσσαλονίκη. Το επίσημο ντεμπούτο του e-CMR είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2017, με την πρώτη συνοριακή διέλευση με ηλεκτρονικά δελτία αποστολής, να λαμβάνει χώρα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

 

ηλεκτρονικά δελτία αποστολής (e-CMR)

 

Τα οφέλη των ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής

Αξίζει να αναφερθεί, πως με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της «χαρτούρας», το e-CMR μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των μεταφορικών εταιρειών, περιορίζοντας δραστικά τις καθυστερήσεις και τις αποκλίσεις στους τόπους παράδοσης.

Επιπλέον, το e-CMR ενισχύει τη διαφάνεια και την ασφάλεια σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, παρέχοντας πιο ακριβή δεδομένα για τον εντοπισμό αποστολών, αλλά και προσφέροντας πρόσβαση -σε πραγματικό χρόνο- στις πληροφορίες παραλαβής και παράδοσης. Ακόμα, από τη στιγμή που το e-CMR είναι ψηφιακό, οι εταιρείες μεταφορών μπορούν εύκολα να το ενσωματώσουν με άλλες υπηρεσίες.

Στην κοινή ανακοίνωση των IRU και ΟΦΑΕ, τονίζεται πως το πρότυπο e-CMR θα δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό κλάδο των logistics, να προσφέρει ακόμα πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πελάτες του, τόσο στις εθνικές όσο και στις διεθνείς μεταφορές.