Ετοιμάζεται το Σχέδιο “Στρατηγικής” της Βιομηχανικής Πολιτικής έως το 2030

Στους 5 πυλώνες για την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας που θα προσφέρουν γρήγορα αλλαγές στην καθημερινότητα του βιομηχανικού και επιχειρηματικού κόσμου, δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και δομικές αλλαγές που θα καταστήσουν την ελληνική βιομηχανία ισχυρότερη και ανθεκτικότερη, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στην 2η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας για την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία.

Η Στρατηγική θα έχει παρόν και μέλλον, και όπως τόνισε, θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας για την επόμενη δεκαετία (2030) και θα συνδυάζει τόσο πρακτικές λύσεις με άμεση εφαρμογή, όσο και το όραμα της χώρας. «Οι επόμενοι μήνες θα κινηθούν με εμπροσθοβαρή σχεδιασμό. Θα έχουμε το πρώτο σχέδιο της Στρατηγικής άμεσα, κι εκεί θα δουλέψουμε με τα στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων για να την οριστικοποιήσουμε, μαζί και με το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στην ανθεκτικότητα της βιομηχανίας, η οποία παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα από τις κρίσεις ανακάμπτει και αναπτύσσεται, εστίασε ενδεικτικά σε δύο νούμερα:

  • Την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 9,1% από πέρυσι (Σεπτέμβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2021) και μάλιστα ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. που κινήθηκε στο 4,2%
  • Την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 36,7% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την νέα αυτή Εθνική Στρατηγική, αφού, για πρώτη φορά έχουμε μια καλή συγκυρία. Πρώτον, διαθέτουμε έναν στιβαρό μηχανισμό διακυβέρνησης, και δουλεύουμε όλοι μαζί για να σχεδιάσουμε το μέλλον της βιομηχανίας με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, υπό τον συντονισμό της Επιτροπής των Γενικών Γραμματέων και υπό την σκέπη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.  Δεύτερον, έχουμε στην διάθεση μας σειρά εργαλείων για την επίτευξη των στόχων μας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, μέχρι τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρούμε να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, όπως τα ΣΕΚΕΕ (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – βλ. Υδρογόνο), και φυσικά την τεχνική βοήθεια της DG Reform, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσεται και το παρόν έργο, άλλα και περαιτέρω χρηματοδοτικά προγράμματα που θα δούμε και κατά την ανάπτυξη της Στρατηγικής» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι 5 πυλώνες για την ανάπτυξη της Στρατηγικής

  • Ανάδειξη κλάδων με πολλαπλασιαστικό όφελος και έμφαση στην εξωστρέφεια
  • Ενίσχυση καινοτομίας και σύνδεση με την επιχειρηματικότητα
  • Θέσεις εργασίας για μια καλύτερη κοινωνία
  • Αναβάθμιση υποδομών
  • Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
  • Προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής/Πράσινη μετάβαση

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, «χτίζεται» μια στρατηγική βάσει δεδομένων, μελετών και αναλύσεων, κι όχι ένεκα κρίσεων ή ad hoc για να λυθούν προβλήματα που προκύπτουν. Σκοπός είναι, συνέχισε, η στρατηγική να αποτελέσει τη βάση για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας και να αντιμετωπίσει τόσο οριζόντια προβλήματα, όσο και ζητήματα κλαδικά/θεματικά ή περιφερειακά.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, η Γενική Γραμματέας ΕΟΠΥ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, κ.  Άννα Στρατινάκη,  ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.  Λεωνίδας Χριστόπουλος,  ο Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Βιδάλης, ο Πρόεδρος ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», κ. Μιχαήλ Στασινόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε), κ. Νίκος Βέττας.