ΕΡΓΟΣΕ: Εντός εξαμήνου οι δεσμευτικές προσφορές για τη γραμμή «Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο»

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία για τα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου που υλοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ, με επίκεντρο την Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, τεχνικές συναντήσεις με τη συμμετοχή στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και τοπικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, με αντικείμενο την παρουσίαση των μελετών για την αναβάθμιση με διπλασιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής «Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο».

Οι συναντήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των προπαρασκευαστικών εργασιών που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι για τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ στην Β. Ελλάδα και αφορούν την πρόοδο του σχεδιασμού και των μελετών. Η αναβάθμιση της συγκεκριμένης γραμμής αποτελεί τμήμα του εμβληματικού έργου της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας, που θα συνδέσει την Θεσσαλονίκη με το λιμάνι της Καβάλας και την Ξάνθη και πιο βόρεια με την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο.

Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει την υλοποίηση της σύνδεσης των λιμένων της Βορείου Ελλάδας με τα λιμάνια της Βουλγαρίας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσσε), στο πλαίσιο του διακρατικού project Sea2Sea.Το έργο αναβάθμισης της υπάρχουσας διασυνοριακής γραμμής στο τμήμα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, προϋπολογισμού 1,08 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο, που βελτιώνει τις διασυνοριακές συνδέσεις με την Βουλγαρία στο Ορμένιο και με την Τουρκία στο Πύθιο.

Για τη δημοπράτηση του έργου, η ΕΡΓΟΣΕ επέλεξε τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η τήρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης αλλά και η διαφάνεια και ο έλεγχος σε κάθε φάση, από τη δημοπράτηση μέχρι την κατασκευή.

Η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου καθώς και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος εξαμήνου του 2023.

Ο ανάδοχος, που θα επιλεγεί, θα αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή της αναβάθμισης της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμένιου – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μήκους 176 χιλιομέτρων σε διπλή, με εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και ETCS Level1 και ηλεκτροκίνησης καθώς και αναβάθμιση των υφιστάμενων σιδηροδρομικών σταθμών.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστος Βίνης, δήλωσε: «Η αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη- Ορμένιο, ένα έργο που δημοπρατείται μέσω Ανταγωνιστικού Διαλόγου, μαζί με το τμήμα Θεσσαλονίκη-Τοξότες βάζουν στις ράγες της υλοποίησης το μεγαλύτερο δημόσιο έργο όλων των εποχών, την Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία. Το συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής είναι στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση των διασυνοριακών διασυνδέσεων της χώρας μας, ενώ ενισχύει τόσο την εμπορευματική όσο και την επιβατική κίνηση, καθώς θα μπορεί να λειτουργεί και για προαστιακή εξυπηρέτηση των περιοχών κατά μήκος του ποταμού Έβρου».