Δυναμική η 3η Εθνική Αποστολή Επιχειρήσεων στην Transport Logistic 2023 την άλλη εβδομάδα στο Μόναχο

Την επίσημη παρουσίαση της 3ης εθνικής αποστολής ελληνικών εταιρειών logistics, στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση για τον κλάδο ‘Transport -Logistic 2023’, 9-12 Μαΐου, στο Μόναχο, παρουσίασε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Εκτός των 9 ιδιωτικών εταιρειών (μεταξύ των οποίων και η O.MIND CREATIVES, εκδότρια εταιρεία του Supply Chain & Logistics magazine) που συμμετέχουν στο Hellenic Pavilion, για πρώτη φορά, η αποστολή εκπροσωπείται και από την επίσημη Πολιτεία, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Logistics.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στα γραφεία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο επικεφαλής του επιμελητηρίου, κ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφέρθηκε στην σημασία της εν λόγω έκθεσης και στον στόχο του Επιμελητηρίου να προωθήσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και να προωθήσει την Ελλάδα ως brand, ειδικά και κατόπιν της θεαματικής αναβάθμισής της στον παγκόσμιο δείκτη LPI της World Bank.

 

Σε δηλώσεις τους τόσο ο κ. Αθανάσιος Κελέμης, όσο και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τα Logistics, καθηγητής Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, επεσήμαναν ότι η Ελλάδα πλέον είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την τάση μεγάλων πολυεθνικών, παραγωγικών επιχειρήσεων για near soaring, ειδικά μετά την πανδημία του Covid-19. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ζηλιασκόπουλος “εφόσον υπάρχουν μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις που επιλέγουν να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους εγκαταστάσεις/ μονάδες κοντύτερα στην έδρα τους, εγκαταλείποντας την Ασία, είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε συνολικά -ως Ελλάδα και ως εθνική επιλογή- την αναβάθμισή μας στον διεθνή δείκτη του LPI και να προωθήσουμε τη χώρα μας ως εναλλακτικό παραγωγικό προορισμό.

Ο ίδιος, μάλιστα, έδωσε και συγκεκριμένα kpis που έχουν βελτιωθεί και βοήθησαν τη χώρα να ανέβει στην διεθνή κλίμακα. Συγκεκριμένα, από την προηγούμενη μέτρηση της World Bank, η χώρα έχει επιτύχει ποσοστιαία βελτίωση κατά:

·       13% στις τελωνειακές διατυπώσεις

·       17% στην ευρύτερη απλούστευση των διαδικασιών ε.α.

·       23% στον βαθμό αξιοπιστίας του ιδιωτικού τομέα

·       15% στις υποδομές

·       24% στην γενικότερη ψηφιοποίηση του κράτους (στόχος εδώ να ψηφιοποιηθούν πλήρως τα παραστατικά έγγραφα, οι φορτωτικές κ.λπ.)

·       6% στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων

Ο κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος πρόσθεσε ότι προκείμενου να αναβαθμιστεί περαιτέρω η θέση της Ελλάδας στα διεθνή logistics, το Εθνικό Συμβούλιο για την Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα της Εφοδιαστικής προωθεί επτά εμβληματικές δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

·       Tη μετεγκατάσταση των μικρών δια-μεταφορικών εταιρειών από τον Ελαιώνα σε ένα οργανωμένο υποδοχέα, στην Φυλή

·       Τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων στο Στρατόπεδο Γκόνου στην Θεσσαλονίκη και την υλοποίηση αντίστοιχων υποδοχέων στο Θριάσιο

·       Tην ψηφιοποίηση των εγγράφων μεταφοράς με την ΑΑΔΕ

·       Tην εκπόνηση μελέτης από το ΥΠΟΜΕΔΙ για τη χωροθεσία επιπλέον οργανωμένων υποδοχέων logistics

·       Τη χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας Καινοτομίας, ερευνητικών έργων για την εφοδιαστική

·       Την τόνωση της εξωστρέφειας των Ελληνικών Εταιρειών Logistics σε συνεργασία με την Enterprise Greece

·       Τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής ενδοχώρας για τα ελληνικά λιμάνια σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

·       Τη δημιουργία ενός ψηφιακού παρατηρητηρίου για την Εφοδιαστική σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ερευνητικούς φορείς

 

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Καθ. Αθ. Ζηλιασκόπουλου στην ανάγκη που υπάρχει για μια μεγάλη επένδυση, που στόχο θα έχει τη δημιουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ελλάδα, με έδρα, όπως είπε, τον Βόλο και διεθνή προσανατολισμό.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί βασικό «γρανάζι» της οικονομίας, λειτουργεί συμπληρωματικά με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση και προωθεί τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές μεταφέροντας και διαφημίζοντας το ελληνικό όνομα στις παγκόσμιες αγορές. Όπως σημείωσε ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, «λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, τα logistics αποτελούν ελκυστικό επενδυτικό πεδίο που προκαλεί σταθερά το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών σχημάτων με την κινητικότητα για εξαγορές να αυξάνεται, όπως και για χώρους αποθήκευσης και διανομής».

Αναφερόμενος στην γερμανική επιχειρηματική κοινότητα, επισήμανε ότι οι αξιολογήσεις που γίνονται για την Ελλάδα είναι θετικές σε ό,τι αφορά τα logistics, κρίνοντας από τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, μεταξύ άλλων, από την Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, την DB Schenker -θυγατρική των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn- που διαθέτει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στον Ασπρόπυργο- και την DHL με κτηρακές δομές στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Τέλος, ο κ. Κελέμης υπογράμμισε ότι «η πρόσφατη αναβαθμισμένη κατάταξη της Ελλάδας στην 19η θέση του δείκτη Logistics Performance Index της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ενδεικτική για τη δυναμική και προοπτική των ελληνικών logistics».

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της ως διεθνής επενδυτικός προορισμός, σημείωσε ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί χώρα αναφοράς στην καινοτομία και πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να πραγματοποιηθεί roadshow σε 5 γερμανικές πόλεις, όπου θα υπάρξουν στοχευμένες επαφές ελληνικών επιχειρήσεων με γερμανικά βιομηχανικά clusters.

Ο κ. Γιώργος Στάμνος, Πρόεδρος της Επιτροπής Logistics του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στην σύντομη τοποθέτησή του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, «το γεγονός ότι η συμμετοχή της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Διεθνή Έκθεση transport logistic εξασφάλισε, φέτος, τη στήριξη της Πολιτείας μέσω της Enterprise Greece και του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο προς τον Υπουργό σε θέματα ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και οργάνωσης του κλάδου στο πλαίσιο μιας Εθνικής Στρατηγικής».

Ο κ. Γ. Στάμνος στάθηκε, επίσης, στην βαρύτητα που δίδει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στην αγορά logistics, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό της ρόλο για την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι το Επιμελητήριο μέσω της Επιτροπής Logistics στηρίζει τον κλάδο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες σύναψης συνεργασιών, εμπορικών αλλά και επενδυτικών, μεταξύ της ελληνικής και γερμανικής αγοράς.

Όπως εξήγησε, «η ποικιλόμορφη σύνθεση της επιτροπής, με μέλη από διαφορετικούς τομείς και κλάδους, προσφέρει μια πολύτιμη προοπτική και ενθαρρύνει την ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών. Η παγκόσμια γνώση και η ανταλλαγή απόψεων, που διευκολύνεται από την Επιτροπή, μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα, καθώς τα μέλη μοιράζονται ιδέες από τις δικές τους εμπειρίες και κλάδους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στον ταχέως μεταβαλλόμενο τομέα των logistics, όπου αναδύονται συνεχώς νέες τεχνολογίες και στρατηγικές».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, η κα Αλεξάνδρα Νάσσου, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Ανάπτυξης Εφοδιαστικής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στάθηκε στο θέμα της ψηφιακής μετάβασης του κλάδου, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ επιδιώκει να καθιερώσει μια εξειδικευμένη πλατφόρμα διαχείρισης σε ηλεκτρονική μορφή όλων των εγγράφων, που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες logistics στις διεθνείς μεταφορές.

Σημειώνεται ότι στο Ελληνικό Ομαδικό Περίπτερο, που οργανώνεται στην Διεθνή Έκθεση transport logistic από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Enterprise Greece, μετέχουν οι εταιρείες:

·       ΘΕΚ ΑΕ (ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΕ)

·       ΟΛΘ ΑΕ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ)

·       ELIKON LOGISTICS IKE

·       GOLDAIR CARGO SA

·       HARLAS International Transport SA

·       NAVICON SA

·       O.MIND CREATIVES IKE

·       ORPHEE BEINOGLOU SA

·       TEU SA

·       ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ