Δράσεις ΙΟΑΣ για την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (17-23 Μαΐου 2021)

Στο πλαίσιο της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (17-23 Μαΐου), το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (CAA) και άλλους φορείς, διοργανώνουν μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, με κεντρικό αίτημα τη θέσπιση του ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια με διαφορετική θεματολογία από τη Συνεργασία για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Road Safety CollaborationUNRSC), Μέλος της οποίας αποτελεί το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στην Ελλάδα. Φέτος, με κεντρικό σύνθημα «Δρόμοι για τη ζωή» και hashtag #love30, η παγκόσμια καμπάνια προσπαθεί να ενημερώσει και να συνηγορήσει για την προώθηση των ζωνών 30 χλμ/ώρα μέσα στις πόλεις. Ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας COVID-19 και μετέπειτα, το αίτημα για χαμηλές ταχύτητες, ασφαλείς δρόμους και βιώσιμες πόλεις παραμένει πιο επίκαιρο και κρίσιμο από ποτέ:

  • Για την προστασία της ζωής
  • Για τη δημόσια υγεία, καθώς οι χαμηλές ταχύτητες ευνοούν πιο ασφαλείς και πιο υγιεινές συνήθειες μετακίνησης όπως το περπάτημα και την ποδηλασία που αυξήθηκαν κατά την περίοδο των lockdown και έπειτα,
  • Για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και για το κλίμα, καθώς ενθαρρύνουν τη βιώσιμη μετακίνηση, τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την απεξάρτηση από τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, και τη μείωση των εκπομπών ρύπων,
  • Για την κοινωνική και φυλετική ανισότητα, καθώς οι χαμηλόμισθες και μειονοτικές ομάδες, τα Άτομα με Αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι χρήστες εκτίθενται περισσότερο στους κινδύνους των υψηλών ταχυτήτων, την περιβαλλοντική ρύπανση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
  • Για την ευζωία των παιδιών και των νέων, καθώς, εξαιτίας της σωματικής διάπλασης και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στους δρόμους όπου ζουν, παίζουν και μεταβαίνουν στα σχολεία τους.

Σας καλούμε λοιπόν να μας ακολουθήσετε και να λάβετε κι εσείς δράση  για την πραγμάτωση του οράματος της δημιουργίας Δρόμων για την Υγεία, το Κλίμα, τους Ανθρώπους, όλοι μαζί να απαιτήσουμε

Δρόμους για τη Ζωή!

Τις δράσεις που θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών θα χαιρετίσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κύριος Κώστας Καραμανλής. Οι δράσεις τίθενται επίσης υπό την αιγίδα της Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων. Η υλοποίηση των δράσεων υποστηρίζεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και έχουν ως ακολούθως:

  1. Ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ινστιτούτου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας το Ινστιτούτο θα ανεβάζει posts με τα αιτήματα της καμπάνιας. Σας καλούμε να μας ακολουθήσετε κατεβάζοντας τα μηνύματα (message boards) της καμπάνιας εδώ και να φωτογραφηθείτε κι εσείς με αυτά! Στείλτε μας τις φωτογραφίες σας ή κάνετε tag  το Ινστιτούτο @ioas.panos.milonas με τα εξής hashtags: #Love30 #Love30GR #roadsafety #panosmylonas #streetsforlife
  2. Παρουσίαση 4 ενημερωτικών βίντεο με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες για τα 30 χλμ/ώρα» που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (CAA) για την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας. Σκοπός των βίντεο είναι να καταρρίψουν τους μύθους που υπάρχουν και να αποκαταστήσει παρανοήσεις σε πολίτες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τη θέσπιση του ορίου ταχύτητος των 30 χλμ/ώρα στις κατοικημένες περιοχές.
  3. Συλλογή υπογραφών από πολίτες και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα και Οργανισμούς για την άμεση εισαγωγή στη νομοθεσία του μέτρου των 30 χλμ/ώρα σε αστικές περιοχές όπου ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου όπως πεζοί, ποδηλάτες, παιδιά, ΑμεΑ και ηλικιωμένοι κυκλοφορούν και αναμειγνύονται με την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων. Οι υπογραφές θα παραδοθούν στην Μόνιμη Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Διαβάστε την Ανοικτή Επιστολή και υπογράψτε την εδώ

  1. Διεξαγωγή ανοικτής εκδήλωσης στην πόλη της Λάρισας. Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, ολιγομελείς ομάδες ποδηλατικών συλλόγων (ποδηλατικός αθλητικός σύλλογος «Πηνειός» και Ποδηλατικός γυμναστικός σύλλογος Λάρισας) καθώς και η «Ακαδημία ποδηλασίας» του Δήμου, θα φωτογραφηθούν την Τρίτη 18.05 στις 18:30 με τα μηνύματα της καμπάνιας στην κεντρική πλατεία της πόλης και σε περιοχές ήπιας κυκλοφορίας και θα ακολουθήσει ποδηλατάδα. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 19.05 θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Λαρισαίων Συνέντευξη Τύπου καθώς και επίδειξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής με μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου. Γραπτό χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κύριος Κώστας Καραμανλής. Οι ανοικτές δράσεις θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένη συμμετοχή και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.
  2. Ενημερωτική παρέμβαση από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) την Τετάρτη 19.05 το πρωί.
  3. Συμβολική παράδοση πινακίδων οδικής κυκλοφορίας «30 χλμ/ώρα», «περιοχών ήπιας κυκλοφορίας» και «σχολικής περιοχής» σε επιλεγμένους Δήμους (Διρφύων – Μεσσαπίων, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ.α).
  4. Συμμετοχή στην 1η Διαδικτυακή Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας #love30_volos το Σάββατο 29.05 με παρουσίαση της Προέδρου του Ι.Ο.ΑΣ. κυρίας Βασιλικής Δανέλλη – Μυλωνά με θέμα «Η Κυκλοφοριακή Αγωγή Μαθητών και Πολιτών»

 

– Διαβάστε την ενημερωτική έκδοση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα 30χλμ/ώρα στις αστικές περιοχές, μεταφρασμένη στα ελληνικά από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (CAA) εδώ: https://www.ioas.gr/uploads/docs/2021/05/877.pdf

– Υπογράψτε την Ανοικτή Επιστολή για τη θέσπιση του ορίου 30χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές: https://forms.gle/ZNS1CuqEi8sKo2Fq7