Γερμανία: Ταχείες διαδικασίες για τη δημιουργία 4 τερματικών σταθμών LNG

Έως το τέλος του 2022 θα τεθούν σε λειτουργία οι δύο από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ετοιμάζει η Γερμανία.

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό και ανέφερε ότι οι δύο πρώτοι σταθμοί θα είναι στο Μπρουνσμπούτελ στο Σλέσβιγκ Χολστάιν και στο Βίλχελμσχάφεν της Κάτω Σαξονίας. Οι άλλοι δύο σταθμοί θα είναι έτοιμοι τον Μάιο του 2023. Κατά κανόνα, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ, η κατασκευή των υποδομών διαρκεί πέντε χρόνια, αλλά τώρα θα ολοκληρωθεί εντός λίγων μηνών, με ταχύτητα φωτός.

Πρόσφατα, το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθεσία, η οποία θα προβλέπει ταχείες διαδικασίες έγκρισης για τη δημιουργία πλωτών και χερσαίων τερματικών σταθμών LNG στην βόρεια Γερμανία. Στόχος του νόμου είναι όλες οι διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης και η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και παραχωρήσεων να γίνονται πολύ πιο γρήγορα από όσο είναι δυνατόν με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή ένταξη του LNG στην γερμανική αγορά. Οι εγκρίνουσες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναστείλουν προσωρινά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κάποιες απαιτήσεις, όπως τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων.