Βασικός πυλώνας ανάπτυξης του ΥΠΟΜΕΔΙ, οι συνδυασμένες μεταφορές

Η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής αξιοποιώντας τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα ώστε να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναφέρει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μάς δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να επενδύσουμε σε τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της στρατηγικής μας θέσης, όπως είναι τα logistics, οι συνδυασμένες μεταφορές και η νέα γενιά έργων που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας.

Αναλυτικότερα ο κ. Καραμανλής ανέφερε για τις συνδυασμένες μεταφορές τα εξής: «Ο δεύτερος πυλώνας είναι η υπεύθυνη ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών. Βάσει σχεδίου που προβλέπει συγκεκριμένα βήματα: Αναγάγουμε τον Πειραιά και τα λιμάνια του Βορρά σε πύλες εισόδου και αναβαθμίζουμε την Ελλάδα στον χώρο των logistics.

Αναπτύσσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο μπορεί να επεκτείνει το θαλάσσιο διάδρομο που ενώνει τις ασιατικές αγορές με τον Πειραιά, σε ένα χερσαίο διάδρομο μεταφοράς προϊόντων στην Κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, επενδύουμε και στη λειτουργία των Περιφερειακών Αεροδρομίων. Και προχωράμε δράσεις με σοβαρή αναπτυξιακή διάσταση, όπως το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα Υδατοδρόμια.

Με αυτό το ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Σχέδιο για τις συνδυασμένες μεταφορές, ο Πειραιάς μπορεί να γίνει λιμάνι μεταφόρτωσης, αλλά και λιμάνι εξόδου προϊόντων από τη ΝΑ Ευρώπη. Η ταχεία διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης – Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να αναβαθμίσει στρατηγικά όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Συνδυάζοντας αυτές τις δυνατότητες, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί όχι απλώς ανταγωνιστική, αλλά πρωταγωνίστρια».