Αυξημένη ασφάλεια για τα φορτηγά της DAF

Νέα, προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) στον στάνταρ εξοπλισμό όλων των φορτηγών της DAF Trucks.

Η DAF Trucks αναβαθμίζει περαιτέρω την άνεση και την ασφάλεια στα νέας γενιάς φορτηγά της (New Generation DAF), εμπλουτίζοντας τον εξοπλισμό τους με μια πλήρη «δέσμη» προηγμένων επικουρικών συστημάτων προς τον οδηγό (ADAS: Advanced Driver Assistant Systems).

Από τον Ιανουάριο του 2024, τα εν λόγω συστήματα θα είναι διαθέσιμα στον στάνταρ εξοπλισμό όλων των εκδόσεων των νέων φορτηγών της DAF Trucks (DAF XB, XD, XF, XG και XG+).

Προστασία πεζών και ποδηλατών

Αναλυτικότερα, το τελευταίας γενιάς, προηγμένο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης (AEBS: Advanced Emergency Braking System) διαθέτει ραντάρ και κάμερα, επιτρέποντας μέχρι και το πλήρες, αυτόνομο φρενάρισμα. Στόχος είναι η αποτροπή της σύγκρουσης με το προπορευόμενο όχημα ή -ακόμα περισσότερο- η προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, όπως είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Μια επιπλέον κάμερα τροφοδοτεί με δεδομένα τη λειτουργία, Drive-off Assist, μέσω της οποίας γίνεται αρχικά η ανίχνευση και εν συνεχεία η προειδοποίηση του οδηγού, για χρήστες που είτε κινούνται, είτε βρίσκονται σταματημένοι μπροστά από το φορτηγό. Το σύστημα Event Data Recorder, καταγράφει εικόνες και δεδομένα όταν είναι ενεργοποιημένη η προειδοποίηση του AEBS. Το DAF Side & Turn Assist, προειδοποιεί στην περίπτωση που στα «τυφλά» σημεία του φορτηγού βρίσκονται, πεζοί, ποδηλάτες ή άλλα οχήματα, καλύπτοντας όλη την περιοχή μέχρι και το πίσω μέρος του τρέιλερ.

Διευκολύνοντας τον οδηγό

Επιπλέον, κάθε φορτηγό της σειράς New Generation DAF, από το νέο έτος θα εξοπλίζεται με την τεχνολογία, Speed Limit Recognition, ενημερώνοντας τον οδηγό για τα όρια ταχύτητας, αλλά και προειδοποιώντας τον, όταν τα έχει υπερβεί. Ακόμα, χρήσιμο για τον οδηγό είναι το σύστημα, Lane Departure Warning System, το οποίο τον ενημερώνει σε περίπτωση που πραγματοποιεί ακούσια αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Η νέα, οπίσθια κάμερα (Rear View Camera) απεικονίζει σε μία οθόνη της καμπίνας, το τι συμβαίνει στο πίσω τμήμα του φορτηγού. Το προαιρετικό σύστημα, High Beam Assist, αλλάζει αυτόματα τους προβολείς, όταν υπάρχουν αντίθετα διερχόμενα οχήματα, ενώ το Emergency Stop Signal ενημερώνει -μέσω των φλας- τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, όταν το φορτηγό επιβραδύνει απότομα.

Ακόμα, η τεχνολογία DAF Drowsiness Detection, υπολογίζει τον βαθμό εγρήγορσης του οδηγού και τον προειδοποιεί όταν χρειάζεται να κάνει ένα διάλειμμα. Τέλος, χάρη στο Alcohol Interlock, είναι εύκολη η εγκατάσταση συσκευής αλκοτέστ, προκειμένου να αποτρέπεται η εκκίνηση του φορτηγού, όταν το αποτέλεσμα της μέτρησης δεν είναι αυτό που πρέπει.