Αποφάσεις της ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ των transit φορτίων αναστατώνουν την αγορά Logistics

Δύο πρόσφατες αποφάσεις της ΑΑΔΕ για τροποποιήσεις Κανονισμών περί ελεύθερης διακίνησης διερχόμενων εμπορευμάτων με απαλλαγή ΦΠΑ, εφόσον προορίζονται για άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορτίων, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική αγορά.

Με το SC&L επικοινώνησαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των 3PL, ασχολούμενοι με transit φορτίο, αλλά και εκπρόσωποι μεμονωμένων αυτοκινητιστών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «στην προσπάθεια του κράτους να λύσει το πρόβλημα πιθανούς λαθρεμπορίου με μερίδα προϊόντων που έρχονται από την Ασία και είναι υποτιμολογημένα, φορτώνει με ένα παράλογο οικονομικό κόστος εταιρείες εν Ελλάδι, καταλήγοντας να χαθούν στο τέλος από τη χώρα ως σημείο διέλευσης πολύ περισσότερα φορτία από όσα θα ‘κερδηθούν στον βωμό του πολέμου κατά των αθέμιτων πρακτικών’».

Ουσιαστικά, οι δύο Κανονισμοί που φέρεται να μεταβάλλονται (ΠΟΛ.1006/9-1-15 και ΠΟΛ.1184/29.9.18) θα υποχρεώνουν σε καταβολή μέρους του ΦΠΑ που βαρύνει τον αποθέτη αντί για τη χώρα παράδοσης του φορτίου, στην χώρα που ελλιμενίζεται και αποθηκεύεται προσωρινά. Αυτό σύμφωνα με 3PLs «θα δημιουργήσει τεράστια οικονομική ζημιά, καμία εταιρεία δεν θα δεχθεί να το κάνει, και εφόσον είναι υποχρεωτικό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αλλαγή προορισμού από τις εταιρείες, με τα transit εμπορεύματα (να επισημάνουμε ότι αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων) να παρακάμπτουν τον Πειραιά και να κατευθύνονται σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια».

Μάλιστα, στελέχη που επικοινώνησαν μαζί μας αναρωτιούνται «πώς θα βοηθήσει αυτό στον εθνικό στόχο μας να γίνουμε Πύλη Εισόδου Transit Φορτίων προς την Ευρώπη;».

Το θέμα αναμένεται να ανακινηθεί και από οργανωμένους θεσμικούς φορείς του κλάδου προς την ΑΑΔΕ προς επαναξιολόγηση.