Ανάπτυξη Κέντρων Logistics με Omni-Channel προσέγγιση μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Η Trade Estates AEEAΠ (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα) θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο για τον μέσο Έλληνα που θα αποδώσει πολλά στο μέλλον, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας Βασίλης Φουρλής σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, με αφορμή την επικείμενη έναρξη της δημόσιας προσφοράς και τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο κ. Φουρλής, αναπτύσσοντας αναλυτικά το επενδυτικό πλάνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται έδωσε μεγάλη έμφαση στις ιδιαίτερα μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά στον τομέα των retail parks καθώς και στον τομέα των logistics, τομείς όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία..

Οι νέες τάσεις των καταναλωτών δείχνουν την αναγκαιότητα δημιουργίας συντεταγμένων εμπορικών αναπτύξεων με εύκολη πρόσβαση για τους καταναλωτές και δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών σε προσιτές τιμές, είπε ο Βασίλης Φουρλής, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και τα retail parks της εταιρείας. Όπως επισήμανε, η εταιρεία αναγνώρισε έγκαιρα το έλλειμμα αυτό ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά ως προς τον αριθμό των εμπορικών πάρκων προς τον συνολικό πληθυσμό κάθε χώρας, τις τάσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών οι οποίοι αναζητούν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, καθώς και την έλλειψη προσφοράς ακινήτων στην ελληνική αγορά σε πάρκα λιανικής (σχετικά μικρή αγορά με μόνο 9 ΑΕΕΑΠ οι οποίες επενδύουν σε διάφορους τύπους ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών ακινήτων, κατοικιών, γραφείων, ξενοδοχείων και logistics).

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ Δημήτρης Παπούλης, παρουσιάζοντας αναλυτικά την στρατηγική και το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας η Trade Estates είναι η μοναδική εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, η οποία εξειδικεύεται σε επενδύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη και διαχείριση εμπορικών πάρκων και Omni-Channel κέντρων Logistics, τα οποία εξυπηρετούν τόσο φυσικές όσο και διαδικτυακές πωλήσεις. Το υψηλής ποιότητας και υψηλών αποδόσεων υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας, τόνισε, περιλαμβάνει συνολικά 12 ακίνητα (δέκα στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στην Βουλγαρία) καθώς και ένα ακίνητο υπό ανάπτυξη στην Πάτρα. Η διοίκηση έδωσε έμφαση και στην απόκτηση του Smart Park, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του Δεκεμβρίου του 2023 προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates με 100% πληρότητα και με εξαιρετική απόδοση στην επισκεψιμότητα. (Το πρώτο εξάμηνο η επισκεψιμότητά του αυξάνεται κατά 18% στα 6,1 εκατομμύρια επισκέψεις).

Omni-Channel ανάπτυξη και Κέντρα Logistics

Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα Κέντρα Logistics νέας γενιάς της εταιρείας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Omni-Channel προσέγγισης που εξελίσσεται σήμερα στο παγκόσμιο εμπόριο και ανταποκρίνονται πλήρως στις τελευταίες απαιτήσεις όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό και καινοτόμες λύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 3 Κέντρα Logistics, τα οποία βρίσκονται στα Οινόφυτα, στο Σχηματάρι και στην Ελευσίνα. Τα Κέντρα Logistics στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι είναι μισθωμένα στον Όμιλο Fourlis και εξυπηρετούν την τροφοδοσία και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των καταστημάτων IKEA και INTERSPORT στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην παρουσίαση που συμμετείχε και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Φουρλή Γιώργος Αλεβίζος, επισημάνθηκε ότι το επενδυτικό πλάνο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ για την επόμενη τετραετία, ύψους έως 292 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την απόκτηση και δημιουργία νέων εμπορικών πάρκων στην Ελλάδα, με ναυαρχίδα το εμπορικό πάρκο στο «The Ellinikon» (στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη που είναι σε πλήρη εξέλιξη από την Lamda Development), καθώς και τη δημιουργία νέων, σύγχρονων κέντρων Logistics. Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το 2027 αναμένεται να διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα.

Όπως επισημάνθηκε οι προβλέψιμες ταμειακές ροές της εταιρείας προκύπτουν από τα υψηλά επίπεδα πληρότητας, την ισχυρή μισθωτική βάση και τις μακροπρόθεσμες μισθώσεις, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό.

Η εταιρεία θα προχωρεί στη διανομή μερίσματος δύο φορές το χρόνο, μέσω και προμερίσματος τον Ιούλιο. Βασικός στόχος είναι επίσης να επιτευχθεί μεγάλη διασπορά, μέσω της εισαγωγής στο ΧΑ γεγονός που όπως επισημάνθηκε φέρνει «επενδυτική υγεία».

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εταιρεία του Ομίλου Fourlis, ιδρύθηκε τον Ιούλιο 2021 και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, με την υποστήριξη του Ομίλου Fourlis και της Autohellas -κορυφαίες εταιρείες, η καθεμία στον τομέα της, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια-, όσο και της Latsco Hellenic Holdings.

Οι επενδύσεις της εταιρείας για κάθε έργο είναι στοχευμένες και χαρακτηρίζονται από χαμηλό επίπεδο κινδύνου: Τέσσερα εξασφαλισμένα/ υπό ανάπτυξη έργα περίπου 160 εκατ. ευρώ, δύο έργα βελτιστοποίησης σε υφιστάμενα ακίνητα ύψους 20 εκατ. ευρώ, συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) για την 100% εξαγορά του «Smart Park» από την REDS, περαιτέρω ευκαιρίες ακινήτων οι οποίες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Το 60% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας των εξασφαλισμένων/ υπό ανάπτυξη έργων έχει ήδη προ-συμφωνηθεί με αξιόπιστους μισθωτές Το 100% των εξασφαλισμένων/ υπό ανάπτυξη έργων θα χρηματοδοτηθεί μέσω ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού, συμπεριλαμβανομένων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.