Έρευνα IRU: Αύξηση έως και 40% στις κενές θέσεις οδηγών φορτηγών το 2022

Οι κενές θέσεις εργασίας οδηγών συνεχίζουν να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, ενώ αναμένεται το 2022 το πρόβλημα της έλλειψης να εκτιναχθεί στο 40%, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για την έλλειψη οδηγών της IRU.

Στην παγκόσμια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.500 εταιρείες εμπορικών οδικών μεταφορών από 25 χώρες από την Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη, η IRU διαπίστωσε ότι οι ελλείψεις οδηγών φορτηγών αυξήθηκαν σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές το 2021, εκτός από την Ευρασία.

Στην Ευρώπη, σημείωσαν άλμα κατά 42% από το 2020 έως το 2021, με τις κενές θέσεις οδηγών να φτάνουν τις 71.000 στην Ρουμανία, τις 80.000 στην Πολωνία και την Γερμανία και τις 100.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Μεξικό οι ελλείψεις αυξήθηκαν κατά 30% φτάνοντας τις 54.000, στην Κίνα κατά 140% αγγίζοντας τα 1,8 εκατ. Οι αυξήσεις των μισθών των οδηγών το 2021, που σημειώθηκαν ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεν φαίνεται πως έδωσαν λύση στο πρόβλημα, καθώς δεν οδήγησαν μείωση των κενών θέσεων εργασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της IRUm Umberto de Pretto δήλωσε: «Οι χρόνιες ελλείψεις επαγγελματιών οδηγών επιδεινώνονται, με εκατομμύρια θέσεις να παραμένουν ακάλυπτες. Αυτό θέτει τις ήδη πιεσμένες οικονομίες και κοινότητες σε υψηλότερο κίνδυνο πληθωρισμού, ζητημάτων κοινωνικής κινητικότητας και κατάρρευσης της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Σύμφωνα με τους ίδιους του μεταφορείς που συμμετείχαν στην έρευνα, η τρέχουσα κρίση έλλειψης οδηγών προκαλείται από την έλλειψη καταρτισμένων οδηγών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, με εξαίρεση την Κίνα και την Τουρκία, όπου ως κύριες αιτίες του προβλήματος αναφέρθηκαν η δημόσια εικόνα του επαγγέλματος και οι συνθήκες εργασίας.

«Οι εταιρείες οδικών μεταφορών κάνουν το καθήκον τους, αλλά οι κυβερνήσεις και οι Αρχές πρέπει, επίσης, να εστιάσουν στην κατάσταση και να λάβουν μέτρα ειδικά για τη βελτίωση των υποδομών στάθμευσης, την επαγγελματική κατάρτιση και την ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών και νέων ανθρώπων στο επάγγελμα» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της IRU Umberto de Pretto.

Δείτε εδώ την έρευνα.