Έλληνες νέοι σε διάλογο με την επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε. για το μέλλον των μετακινήσεων

Για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους Έλληνες πολίτες η Επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε., Αντίνα Βαλεάν, βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της στην χώρα μας και με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για να ενθαρρύνει την εμπλοκή των νέων σε θέματα πολιτικής μεταφορών.

Την Επίτροπο υποδέχτηκε ο Δρ Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), στην εκδήλωση με θέμα “European Transport on track for a Sustainable and Green Future” που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα μαζί με το ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

«Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο προς ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον για τον τομέα των μεταφορών παρόλο που η Ευρώπη διανύει μια δύσκολη συγκυρία. Τόσο η πανδημία, όσο και ο πόλεμος έχουν δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις και αποσταθεροποιητικές τάσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και σε πάγιες διαδικασίες που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένες. Αλλά η κύρια πρόκληση για τη δική μας τη γενιά και για τις επόμενες παραμένει μια: και αυτή είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής» τόνισε η Επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε., Αντίνα Βαλεάν. Αναφέρθηκε, επίσης, στον στόχο της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030, έναν στόχο που θα τον στηρίξει με χρηματοδότηση για έξυπνες βιώσιμες μετακινήσεις, εναλλακτικά καύσιμα, καθαρά ενεργειακά περιοχές. Η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα είναι και αυτές μέσα στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά και καλούνται να επιτύχουν τον στόχο αυτόν, γεγονός που συνιστά μεγάλη εθνική επιτυχία.

Ο Δρ Άγγελος Αμδίτης, από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών ERTICO και ως αντιπρόεδρος του ΟΑΣΑ, προλόγισε την εκδήλωση τονίζοντας ότι ο τομέας μεταφορών είναι καίριος πυλώνας ανάπτυξης όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για την ελληνική οικονομία. Και πρόκειται για έναν τομέα που βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή μετάβαση. Οι μεταμορφωτικές αυτές τάσεις καθορίζονται από ευρύτερες διαδικασίες και μακροπρόθεσμες αλλαγές, όπως η πληθυσμιακή αύξηση, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, της γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης, τη ραγδαία ψηφιοποίηση του κλάδου και κυρίως την ανάπτυξη μιας σειράς νέων τεχνολογιών έξυπνης κινητικότητας που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το πρόσωπο των πόλεων μας.

«Για να ετοιμαστούμε σωστά γι’ αυτό το μέλλον πρέπει να επενδύσουμε σε καινοτόμες, έξυπνες και πράσινες, βιώσιμες τεχνολογίες που θα εγγυηθούν ότι παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα προσαρμογής μας. Σ’ αυτόν τον δρόμο, χρειαζόμαστε τους νέους, τις ιδέες τους και την ενέργεια τους» τόνισε η Επίτροπος, Αντίνα Βαλεάν.

Το κοινό της εκδήλωσης αποτελεσαν νέοι ερευνητές, εκπρόσωποι start ups, εκπρόσωποι από οργανισμούς νεολαίας, φοιτητές, εκπρόσωποι ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας αλλά και νέοι με έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος και των μεταφορών. Η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι υποδομές μεταφορών στην Ελλάδα, οι προοπτικές της ηλεκτροκίνησης και του υδρογόνου, αλλά και η αξία των δεδομένων σε ένα πολύπλοκο οικοσύστημα μεταφορών καθώς και οι τρόποι συμμετοχής των νέων σε διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικής απασχόλησαν το κοινό.

Η συζήτηση διοργανώθηκε με αφορμή το Ευρωπαϊκό έτος Νεολαίας, που ρίχνει τα φώτα στην συμβολή της ευρωπαϊκής νεολαίας για την ανοικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος πιο πράσινου, πιο περιεκτικού και ψηφιακού. Αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία να ζητηθεί από τους νέους να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το μέλλον αναδεικνύοντας πτυχές της ελληνικής εμπειρίας και της ευρωπαϊκής πολιτικής στον χώρο των μεταφορών και στην προσπάθεια να μεταβούμε στην στην επόμενη εποχή, της απανθρακοποίησης και ψηφιοποίησης.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η κα Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, τόνισε τη σημασία που έχει να συμμετέχουν οι νέοι σε κάθε επίπεδο της διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικής, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι επόμενες γενιές θα παραλάβουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ στις 6 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες και οπτικό υλικό θα βρείτε εδώ.