Όλη η αγορά κρέατος στα Meat Days 2012

Το πολυ-γεγονός «Μeat Days 2012» είναι έτοιμο να συνενώσει επαγγελματικές, επιχειρηματικές και επιστημονικές προσπάθειες στον κλάδο του κρέατος δημιουργώντας μια αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική αγορά.

Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου 2012 στο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO (Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών). Σκοπός του event «Meat Days 2012» είναι να συνενώσει ισχυρές και υγιείς δυνάμεις στον κλάδο του κρέατος με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης ιδιαίτερα σε επίπεδο παραγωγής και να ενημερώσει επαγγελματίες και καταναλωτικό κοινό.

Το πολύ-γεγονός «Meat Days 2012» περιλαμβάνει 5 εκδηλώσεις:

1. Εμπορική Έκθεση με 100 εκθέτες.
2. Γιορτή κρέατος το Σάββατο και την Κυριακή το βράδυ για να κεραστεί το καταναλωτικό κοινό
3. Αξιολόγηση ελληνικών αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων.
4.Πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια για όλη τη διατροφική αλυσίδα του κρέατος.
5. Διαγωνισμό νέων κρεοπωλών.

Πανελλήνιο συνέδριο «Το Κρέας και τα Προϊόντα του»

Μεγάλο επιστημονικό γεγονός για τον κλάδο του κρέατος θα αποτελέσει το τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο «Το Κρέας και Τα Προϊόντα του» που θα διεξαχθεί παράλληλα με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Meat Days 2012. Με περισσότερες από 70 επιστημονικές εργασίες και παρουσιάσεις το συνέδριο αναμένεται να εξελιχθεί σε σταθμό για την εμφάνιση του κλάδου.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Οι θεματικές του ενότητες περιλαμβάνουν την πρωτογενή παραγωγή (ζωοτροφές, ποιότητα παραγωγής, δημόσια υγεία), την διατροφή, την διαχείριση ασφάλειας και ποιότητας, την ιχνηλασιμότητα, επισήμανση, ανάκληση και απόσυρση, τεχνολογίες αιχμής για τον έλεγχο και τη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας του κρέατος, το νομοθετικό πλαίσιο και τους επίσημους ελέγχους, τον έλεγχο κρέατος και των προϊόντων του στις ένοπλες δυνάμεις και χρήσιμα συμπεράσματα για την παραγωγική βιομηχανία, την υγιεινή, ασφάλεια και ποιότητα.

Θεματολογία Συνεδρίου

Η Επιστημονική Επιτροπή του «Πανελλήνιου Συνέδριου Meat Days 2012 Το Κρέας και τα Προϊόντα του» ανακοίνωσε στις 03/09/2012 την θεματολογία των εργασιών.

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012
Εγγραφές: 10.00-10.30
Προσφωνήσεις, Χαιρετισμοί: 10.30 – 11.00

11.00 – 12.30 Α’ Συνεδρίαση
I. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
(Ζωοτροφές, εμπλουτισμός ζωοτροφών, ανίχνευση τροποποιημένης σόγιας, ΣΕΒ, λειτουργικά συστατικά)
12.45 – 13.45 Β’ Συνεδρίαση
II. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ
(Ποιότητα κρέατος εκτρεφόμενων πουλερικών και κουνελιών, αιγοπροβατοτροφία, καινοτόμα προϊόντα κρέατος βοοειδών)
14.45 – 16.30 Γ’ Συνεδρίαση
ΙΙΙ. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
(Μυϊκές πρωτοζωώσεις, μετάζωα, μελέτες αναμονής κτηνιατρικών φαρμάκων, εθνικό πρόγραμμα ελέγχου Σαλμονέλλας στα ορνίθια κρεοπαραγωγής, Escherichia coli, εκτροφές απαλλαγμένες από Σαλμονέλλα)
16.45 – 18.00 Δ’ Συνεδρίαση
IV. ΔΙΑΤΡΟΦΗ
(Διατροφή του ανθρώπου και κρέας, μεσογειακή διατροφή, διατροφική αξιολόγηση κρέατος θηλαστικών, μείωση αλατιού)

ΛΗΞΗ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012
10.00– 11.45 A’ Συνεδρίαση
V. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
(Αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας, εθνικά σχήματα πιστοποίησης, διαχείριση κρίσεων, πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων, ανθρακικό αποτύπωμα προϊόντων, βιοτρομοκρατία)

12.00– 13.00 1η Στρογγυλή Τράπεζα
VI. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΈΑΤΟΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

13.15– 14.15 Β’ Συνεδρίαση
VIΙ. ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ, ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΡΣΗ
(Σχεδιασμός συστήματος ανάκλησης / απόσυρσης τροφίμων, συστήματα ιχνηλασιμότητας, επισήμανση, διαχείριση τροφιμογενών περιστατικών)
15.15 – 16.15 2η Στρογγυλή Τράπεζα
VΙΙΙ. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ
16.30 – 20.00 Γ’ Συνεδρίαση
ΙΧ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
(Υπερυψηλή υδροστατική πίεση, συσκευασία νωπού κρέατος, αντιμικροβιακή συσκευασία, τροποποιημένες ατμόσφαιρες, παράταση χρόνου ζωής, βιουμένια, ανθεκτικότητα μικροβιακών κυττάρων, αδρανοποίηση παθογόνων μικροβίων, προσδιορισμός εμπορικού χρόνου ζωής, παράταση χρόνου ζωής, Listeria monocytogenes, Salmonella spp, Escherichia coli 0157:H7)

ΛΗΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012
10.00 – 12.00 Α’ Συνεδρίαση
Χ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
(Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, κτηνιατρική νομοθεσία, διοικητικά πρόστιμα ΕΦΕΤ, ισοζύγια κρέατος, επιθεώρηση και η εξέταση στον επίσημο έλεγχο, κατάλοιπα αντιβιοτικών, τάσεις στελεχών Salmonella spp. )
12.15 – 13.45 Β’ Συνεδρίαση
ΙΧ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
(Πλαίσιο ελέγχου και αξιολόγησης βιομηχανιών κρέατος, μικροβιολογικοί, χημικοί παράγοντες κινδύνου, ιστοπαθολογικός έλεγχος, επιθεωρήσεις προελέγχου, μακροσκοπικός, τεχνολογικός, οργανοληπτικός έλεγχος)
14.00 – 15.00 3η Στρογγυλή Τράπεζα
ΧΙΙ. ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
16.00 – 18.15 Γ’ Συνεδρίαση
ΧΙΙΙ. ΥΓΙΕΙΝΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
(Εντεροαιμορραγική Escherichia coli, σταφυλοκοκκική τοξίνωση, Listeria monocytogenes, Yersinia enterolytica, ολική ποιότητα αλλαντικών ωρίμασης, μικροβιολογική κατάσταση χωριάτικου λουκάνικου, παραδοσιακός καβουρμάς, υγιεινή επιφανειών εξοπλισμού)

ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Η Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελληνικών Προϊόντων με βάση το Κρέας και Ελληνικών Κρεατοσκευασμάτων

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εκδήλωσης «Meat Days 2012», πρόκειται να πραγματοποιηθεί και η «1η Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελληνικών Προϊόντων με Βάση το Κρέας και Ελληνικών Κρεατοσκευασμάτων».

Συνδιοργανωτές είναι ο Σύλλογος για την Προστασία και Ανάπτυξη της Ελληνικής Παραγωγής Εμπορίας και Μεταποίησης Κρέατος Β. Ελλάδος – ΣΠΑΚΒΕ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρεάτος – ΣΕΒΕΚ και η εταιρεία διοργάνωσης των Meat Days – o.mind creatives. Επιστημονικός υπεύθυνος της αξιολόγησης είναι ο καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Αμβροσιάδης.

Τα Meat Days τελούν υπό την αιγίδα των: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Υποστηρικτές: Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, Ένωση Εμπόρων Κρέατος Αθηνών, Ένωση Εμπόρων Κρέατος & Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας, Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Κρέατος Βορείου Ελλάδος, Ένωση Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος, Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων.