Όλες  οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των Logistics απασχόλησαν το 6th International Logistics Forum του ILME

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 1η Ιουνίου το 6ο International Logistics Forum, που συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδος (ILME) με το Τμήμα Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης και το Γραφείο Διασύνδεσης, Σπουδών και Σταδιοδρομίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Περισσότεροι από 170 επαγγελματίες Logisticians από επιχειρηματικούς κλάδους της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των μεταφορών τόσο από την Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό, φοιτητές και καθηγητές συγκεντρώθηκαν στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου “Γεώργιος Καραμπατζός” και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των Logistics σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως, επίσης, και για τις αναγκαίες δεξιότητες του  ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο αυτόν, στο πλαίσιο της διεθνούς πιστοποίησης του European Logistics Association.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν αρχικά ο Πρόεδρος του ILME, Κωνσταντίνος Χανιώτης, ο Γιώργος Μαλινδρέτος, Αντιπρύτανης Διοίκησης και Φοιτητικής μέριμνας στο Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Τμήμα Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης και μέλος του ΔΣ του ILME και ο Στάθης Μακαντάσης, Διευθυντής Logistics της εταιρείας DELTA Foods S.A. και Αντιπρόεδρος του ΙLΜΕ, ο οποίος παρουσίασε και τις βασικές αξίες που πρεσβεύει και προάγει το ILME.

Διακεκριμένοι ομιλητές από διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους αναφέρθηκαν στις σημερινές προκλήσεις του κλάδου και μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες σύγχρονες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας, αλλά και την αξία του ανθρώπινου παράγοντα στην επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων έχοντας πάντα τον πελάτη στο επίκεντρο των αποφάσεων. Εντυπωσιακή ήταν η απήχηση του συνεδρίου στην νέα γενιά, η οποία μέσα από ερωτήσεις, που επικεντρώνονται σε θέματα καριέρας και soft skills που απαιτούνται, προσπάθησε να χαρτογραφήσει τα πρώτα βήματα για μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θεματικής ενότητας που αφορούσε το διεθνές περιβάλλον, ο Πρόεδρος του ILME, Κωνσταντίνος Χανιώτης, μίλησε για τις προκλήσεις και ευκαιρίες στον κλάδο, ο Δρ. Markus Mau, Μέλος του Board του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Logistics (ELA), αναφέρθηκε στις τάσεις και στρατηγικές των Logistics πανευρωπαϊκά, ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ και Πρόεδρος της ERTICO, ανέλυσε τις ευρωπαϊκές τάσεις και την καινοτομία στα Logistics, ο Τάσος Βαμβακίδης, Commercial Manager στην PCT, μίλησε για τον ρόλο του λιμανιού στα διεθνή Logistics, ενώ η Λίνα Πάλλη, Senior Account Supervisor, Cargo Development, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αναφέρθηκε στο ψηφιακό ταξίδι των αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών.

Η δεύτερη θεματική ενότητα είχε, επίσης, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εστίασε στην ελληνική πραγματικότητα. Η Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο HIT/EKETA και Πρόεδρος του ITS HELLAS, μίλησε για την καινοτομία στα ελληνικά και ευρωπαϊκά Logistics, τις τάσεις, τα επιτεύγματα και την ανάπτυξη ικανοτήτων. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δρ. Αλέξανδρος A. Σκανδαλάκης, Operations Strategy and Transformation Director στη DELTA Foods S.A., ο οποίος έδωσε συμβουλές για τη χρήση του ψηφιακού μετασχηματισμού ως Game Changer. Ακολούθως, ο Λυκούργος Μανωλιάδης, Deputy General Manager στην DIAKINISIS A.E., αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τους παρόχους 3PL, ενώ την ενότητα έκλεισε η Λυδία Τσιούκα, Sales Director στην WINGS ICT SOLUTIONS, η οποία μίλησε για ασφαλείς, βιώσιμες και αποδοτικές μεταφορές με την πλατφόρμα WINGS Chariot για έξυπνες αποθήκες και σύγχρονους διαδρόμους 5G.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης ενότητας δόθηκε έμφαση στον άνθρωπο και στην πιστοποίηση. Πρώτη τον λόγο πήρε η Βασιλική Λαιζηνού, μέλος ΔΣ του ILME και ECBL Member, η οποία αναφέρθηκε στην Πιστοποίηση του European Logistics Association. Στην συνέχεια, ο Γιώργος Μαλινδρέτος, Αντιπρύτανης Διοίκησης και Φοιτητικής μέριμνας στo Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο, συντόνισε την ανοιχτή συζήτηση που έγινε με τη νέα γενιά των Logistics, ενώ τόνισε τη σημασία της πιστοποίησης για τους νέους επαγγελματίες και τις εταιρείες. Στην συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης, πρώην Vice President Greece, Flexcar, ο Θεόδωρος Θανασάς, Operations Manager WD Division, ΠΑΕΓΑΕ Α.Ε., η Κατερίνα Θεοφανίδου, Managing Director, projectyou, ο Κυριάκος Καλούμενος, Head of Supply Chain, Neurosoft, η Βασιλική Λαιζηνού, ECBL Member, ο Στάθης Μακαντάσης, Logistics Director, DELTA Foods S.A. η Λίνα Πάλλη, Senior Account Supervisor, Cargo Development στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και ο Σπύρος Ολύμπιος, CEO Geolystics.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν Πιστοποιητικά ELA, υπό τον συντονισμό της Βασιλικής Λαιζηνού και του Στάθη Μακαντάση. Πιο συγκεκριμένα, στους Αθανασόπουλο Βασίλειο, Μαντζαβίνο Πέτρο, Σοφιά Θωμά, Τσαουσίδη Χαράλαμπο και Χρονάκη Κωνσταντίνο για το επίπεδο EJLog και για το ESLog στους Γαβαλά Περικλή, Ευσταθιάδου Στέλλα, Κακοτρίχη Ηλία, Κατσαλίγκο Γιώργο και Λύγουρη Κωνσταντίνο. Ακολούθησε η βράβευση πιστοποιημένων με βραβεία Ι. Κονετά. Για το επίπεδο EJLog βραβεύτηκαν οι Νικολόης Γιώργος και Μιχαηλίδης Θωμάς, ενώ για το επίπεδο ESLog οι Καλούμενος Κυριάκος και Κάιας Αθανάσιος. Με τα βραβεία Μ. Αλέξανδρος τιμήθηκαν οι Σαλαμπάση Βιολέτα (Best New Entrant Logistician 2022), Λουκά Κατερίνα (Best Junior Logistician 2022) και Καρακώστα Μελίνα (Best Senior Logistician 2022). Τέλος, βραβεία Μ. Αλέξανδρος απονεμήθηκαν στα 3 projects που διακρίθηκαν το 2022, το Moses του ΕΠΙΣΕΥ, το Fuel Management Sensors της Fuelics και το Wings Chariot της Wings ICT Solutions.

Η εκδήλωση έληξε με θερμές ευχαριστίες στους Χορηγούς της Εκδήλωσης: ATHENS INTERNATIONAL AIRPORT, ΔΕΛΤΑ, DIAKINISIS, ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, ΕΠΙΣΕΥ, Goldair Cargo, MAKIOS LOGISTICS, PCT, WINGS, EPSILON SINGULAR LOGIC, TELENAVIS και projectyou.

Ανάμεσα στους Χορηγούς Επικοινωνίας ήταν το Supply Chain & Logistics magazine και η ιστοσελίδα www.supply-chain.gr.