ΥΝΝΠ: Στα «σκαριά» επιτροπή για τις συνδυαστικές μεταφορές στα νησιά

Τη σύσταση λειτουργικής επιτροπής για το θέμα των συνδυαστικών μεταφορών στα νησιά, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, εξήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιριών αλλά και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης των νησιών. «Θέλουμε να βρούμε ένα κοινό τρόπο ώστε να αναβαθμίσουμε τη σύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αφού είναι υποχρέωση συνταγματική και απορρέει από την αρχή της ισοπολιτείας και της εδαφικής συνοχής και αφορά την έννοια του Ευρωπαίου πολίτη» τόνισε ο υπουργός, ενώ σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε τις αεροπορικές εταιρείες, για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών από κάποια νησιά στα οποία είχαν αποκλειστεί λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

Από την πλευρά του και ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ευχαρίστησε τις αεροπορικές εταιρείες που ανταποκρίνονται σε έκτακτες καταστάσεις ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα καλός σχεδιασμός και συντονισμός, όχι μόνο για τις έκτακτες καταστάσεις, αλλά και για την καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών είτε αυτά είναι ακριτικά είτε κεντρικά. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ένας συντονισμός μεταξύ των άγονων γραμμών της ακτοπλοΐας και των άγονων γραμμών των αερομεταφορών, που ήταν έως τώρα δύο πράγματα ασύνδετα μεταξύ τους, αφού ποτέ όπως είπε δεν κάθισε κάποιος να σχεδιάσει τις δύο δράσεις από κοινού. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ομάδα εργασίας καθώς δεν μπορεί να είναι ασυντόνιστες οι άγονες γραμμές της ακτοπλοΐας με αυτές των αερομεταφορών. «Υπάρχει σχεδιασμός να καλύψουμε την απομόνωση των μικρών νησιών ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες μέσω των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων σε νησιά που δεν έχουν αεροδρόμια. Δεν μπορούμε να μη σχεδιάσουμε το πλαίσιο για το οποίο θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ακτοπλοϊκές γραμμές στις αστικές συγκοινωνίες σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα πρέπει να προωθηθεί ως μία κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Το πρώτο θέμα που μας θέτουν όταν επισκεπτόμαστε ένα μικρό νησί είναι αυτό των μεταφορών και για το πως μπορούν να σπάσουν την απομόνωση, δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Υπάρχει πραγματικά μία σημαντική απομόνωση και έλλειμμα συντονισμού μεταξύ των δύο άγονων γραμμών ανάμεσα στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, πρόσθεσε ο κ. Σαντορινιός. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει και παρέμβαση σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα αλλά και στο κείμενο συμπερασμάτων των υπουργών μεταφορών της Ε.Ε. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε ότι υπουργείο έχει ζητήσει ήδη από τους δήμους να στείλουν τις απόψεις τους για το θέμα ενώ ανέφερε ως παράδειγμα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Σάμο τη μία μέρα αναχωρούν ταυτόχρονα αεροπλάνα και πλοία και την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει δρομολόγιο σε κανένα από τα δύο μέσα. Επίσης για τους Αρκιούς είπε ότι τη μία μέρα έχει τρία δρομολόγια και την άλλη κανένα. «Το θέμα του συντονισμού είναι πραγματικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το συντονίσουμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Σαντορινιός.