Τρία έργα αναβάθμισης για ναυτιλία & τελωνεία εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, η 4η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μετά και την τροποποίηση της συγκρότησής της με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Αντικείμενο της Συνεδρίασης ήταν η ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και η ανάθεση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπηρεσιών ωρίμανσης για δέκα έργα, εκ των οποίων τα ακόλουθα αφορούν τη ναυτιλία και τις μεταφορές:

  1. Αναβάθμιση των εθνικών χερσαίων Συνοριακών Σημείων Διέλευσης

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των πυλών εισόδου/εξόδου των χερσαίων συνόρων της, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες εισόδου πολιτών τρίτων χωρών και αγαθών, ενισχύοντας παράλληλα και το σχέδιο της εθνικής πολιτικής και ασφάλειας.

  1. Υλοποίηση παρεμβάσεων υπόχρεων λιμενικών εγκαταστάσεων του ΔΕΔ-Μ στην εφαρμογή́ του Κώδικα «International Ship and Port Facilities Security Code» (ISPS)

Η χρηματοδότηση αφορά στην προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού ασφάλειας από τους αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης των υπόχρεων Λιμένων (ΦΔΕΛ), σύμφωνα με τα αντίστοιχα Σχέδια Ασφαλείας.

  1. Σχέδιο για την αντικατάσταση του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας και μείωση του αποτυπώματος – 16944

Το προτεινόμενο έργο έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση αναλυτικής μελέτης, στρατηγικής και ανάπτυξης μηχανισμού χρηματοδότησης για τη σταδιακή ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας, με στόχο τη μείωση εκπομπών CO2 και την επιτάχυνση και εξομάλυνση της πράσινης μετάβασης στον κρίσιμο αυτό κλάδο.

Στην συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συμμετείχαν οι Υπουργοί: Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης,  Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης, Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, Επικρατείας κ. Σταύρος Παπασταύρου, Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θάνος Πετραλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Θανάσης Κοντογεώργης, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού κα Εύη Δραμαλιώτη, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κα Αθηνά – Μαρία Κόλλια, καθώς και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικός μέλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Στην συνέχεια, παρουσιάστηκε η πρόοδος για την εξέλιξη των έργων, τα οποία έχουν ανατεθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υπηρεσιών ωρίμανσης.