Τεστ για δυνατούς λύτες pharma & frozen logistics η μεταφορά του covid εμβολίου

Μπορεί η ανακοίνωση του διεθνούς φαρμακευτικού κολοσσού της Pfizer ότι το αντί-covid εμβόλιο, που φαίνεται να είναι αποδοτικό σε ποσοστό άνω του 90%, είναι σχεδόν έτοιμο, να χαροποίησε τη διεθνή κοινότητα που δοκιμάζεται σοβαρά από τον SARS-Cov-19, το άγχος όμως που δημιούργησε στην εφοδιαστική αλυσίδα για τον τρόπο διάθεσης και μεταφοράς του, είναι εξίσου μεγάλο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για ανάγκη μεταφοράς και διατήρησης της θερμοκρασίας του εμβολίου στους -700C, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στη διεθνή αγορά  του pharma logistics. Μία ημέρα βέβαια αργότερα, η Pfizer, διευκρίνισε ότι παρασκευάζει και δεύτερο τύπο εμβολίου σε σκόνη, που προφανώς δεν απαιτεί τόσο εξειδικευμένες συνθήκες μεταφοράς και διατήρησης θερμοκρασίας, χωρίς ωστόσο, να έχει διευκρινιστεί σε τι ποσότητες έχουν κυμανθεί οι κρατικές παραγγελίες για τον πρώτο ή τον δεύτερο τύπο, από κάθε χώρα.

Και είναι σαφές ότι θα αποτελέσει ένα δύσκολο παζλ προς επίλυση, η μεταφορά του εμβολίου διεθνώς, όταν σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Tiaca μόνο το 15% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι μπορούσαν να χειριστούν εμβόλια που απαιτούν αποθήκευση σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ λιγότεροι από τους μισούς που δήλωσαν ότι μπορούσαν να χειριστούν αυτές τις θερμοκρασίες, μπορούν να το κάνουν σε όλα τα σημεία μεταφόρτωσης της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Και το πρόβλημα δεν έγκειται στην οποιαδήποτε ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας των Pharma Logistics. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν με πολύ υψηλά στάνταρτς, έχουν πιστοποιήσεις που διαρκώς ανανεώνονται, αλλά δεν λειτουργούν αυτόνομα. Το «τελικό μίλι» της αποστολής των ποσοτήτων των σκευασμάτων στα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία είναι αυτό που συνήθως προβληματίζει.

«Για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και ο έλεγχος της θερμοκρασίας από το εργοστάσιο για ολόκληρο το ταξίδι θα απαιτηθεί από όλα τα μέρη να συνεργαστούν», δήλωσε ο Glyn Hughes, επικεφαλής της IATA Cargo, πριν από λίγο καιρό, προσθέτοντας πως «η  μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι το τελευταίο μίλι και εκεί είναι το μεγαλύτερο επίκεντρο. Έχουμε ήδη καθιερωμένες διαδικασίες, αλλά θα πρέπει να κλιμακώσουμε». Μην λησμονούμε άλλωστε ότι το σκεύασμα αυτό πρέπει να φτάσει κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, αναλλοίωτο και να αποθηκευτεί ομοιόμορφα παντού.

Την ίδια στιγμή που οι φόβοι για την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, έχουν ήδη βάλει τις σχετικές εταιρείες να επεξεργάζονται plans b και c, η γερμανική εταιρεία παγκόσμιων μεταφορών Deutsche Post AG ανακοίνωσε ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να διανείμει παγκοσμίως τα εμβόλια κατά του Covid-19 και βρίσκεται σε επαφή με φαρμακευτικές εταιρείες και κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της ανάγκης μεταφοράς των σκευασμάτων σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η Deutsche Post AG διευκρίνισε ότι το δίκτυό της εξυπηρετεί περισσότερους από 180 προορισμούς παγκοσμίως και ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της φαρμακοβιομηχανίας, όπου ευαίσθητα ιατρικά προϊόντα χρειάζονται αποθήκευση και συσκευασία σε διάφορες θερμοκρασίες.

«Η διανομή δεν θα αποτύχει εξαιτίας της οργάνωσης της μεταφοράς και αποθήκευσης (logistics)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος Φρανκ Απελ.

Το στοίχημα είναι ίσως το μεγαλύτερο του αιώνα για την αγορά. Το SC&L magazine, καλεί ειδήμονες του χώρου και του κλάδου να μοιραστούν την άποψή τους με την αγορά, στο πρώτο τεύχος του 2021, στέλνοντας σχόλια, άρθρα, και στοιχεία στο editor@supply-chain.gr.