
Τα προβλήματα των εταιρειών της εφοδιαστικής τέθηκαν στην συνάντηση εκπροσώπων της EEL με τον Αν. υπουργό Μεταφορών
Η υφιστάμενη κατάσταση, τα προβλήματα και η δυναμική της ελληνικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στην συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της EEL, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, η Αντιπρόεδρος Οικονομικών, κα Αφροδίτη Κουτσοπούλου και τα μέλη του ΔΣ, κ.κ. Παντελής Κοντόρης και Χριστόδουλος Ηλιάδης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Η ΕΕL προέβη, τον προηγούμενο μήνα, σε μια ενδελεχή καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στον ευρύτερο κλάδο της εφοδιαστικής, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια που απευθύνθηκαν σε στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως μεταφορές, logistics, βιομηχανία και λιανεμπόριο, παρέχοντας έτσι μια σφαιρική εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Τα κυριότερα προβλήματα που επισημάνθηκαν αφορούσαν:
- Τις ανεπαρκείς υποδομές: ανεπαρκής διασύνδεση μεταξύ λιμανιών, αεροδρομίων και χερσαίων μεταφορών – αδύνατη διατροπική εμπορευματική μεταφορά λόγω ελλειμματικού σιδηροδρομικού δικτύου, κακής ποιότητας δρόμων, έλλειψη σύγχρονων logistics parks
- Τη γραφειοκρατία: καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις, τελωνειακές διαδικασίες και ρυθμιστικά ζητήματα που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις
- Την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού: έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού ιδιαίτερα σε θέσεις, όπως οδηγοί, χειριστές περονοφόρων και εργάτες αποθήκης
- Την Αστική Μεταφορά & Καθυστερήσεις σε Παραδόσεις: ανεπαρκής οργάνωση και προγραμματισμός για σύγχρονα city logistics που θα σέβονται τους ρυθμούς του αστικού ιστού, το περιβάλλον αλλά και τους παρόχους εφοδιασμού-έλλειψη συνδυασμένων μεταφορών που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας
Επιπλέον, έγινε αναφορά στις επιστολές που στάλθηκαν προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, τις οποίες συνυπέγραψε η EEL με φορείς των οδικών μεταφορών αλλά και την Ελληνική Κοινότητα ECR, που εξέφραζαν την δυσαρέσκεια για την πρόσφατη σημαντική αύξηση των ακτοπλοϊκών ναύλων στις εμπορευματικές μεταφορές.
Τα συμπεράσματα από την άνω πρωτοβουλία της EEL για τη σφυγμομέτρηση της αγοράς ομαδοποιήθηκαν, όπως και οι προτεινόμενες δράσεις βελτίωσης και συζητήθηκαν με τον Υπουργό, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση για συνέχιση της συνεργασίας.
Τα Μέλη του ΔΣ της EEL επεσήμαναν ότι η επιτυχία των προτάσεων που παρατέθηκαν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία μεταξύ του κρατικού και ιδιωτικού τομέα. Η στήριξη της Πολιτείας με την παροχή σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, επιδοτήσεων, φορολογικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, θα επιτρέψει την επιτάχυνση των επενδύσεων και την αναβάθμιση του κλάδου της εφοδιαστικής.
