Τα διεθνή πρότυπα GS1 εξασφαλίζουν επιχειρησιακή ανάπτυξη σε ολόκληρη την εφοδιαστική
Σε ένα εξειδικευμένο κοινό, με υψηλό αίσθημα προβληματισμού αναφορικά με τα πεδία επιχειρησιακής ανάπτυξης που μπορεί να εφαρμόσει στη δική του εταιρεία, έλαβε χώρα το Standards Money Conference, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, με χορηγό επικοινωνίας -μεταξύ άλλων- και το Supply Chain & Logistics magazine.
Το ενδιαφέρον του σεμιναρίου ήταν η ολιστική προσέγγισή του στο ζήτημα του σύγχρονου επιχειρείν, καθώς έγινε κατανοητό από τις τοποθετήσεις όλων των επώνυμων και αξιολογότατων ομιλητών ότι το ζήτημα για το διεθνές εμπόριο, τις υπηρεσίες, την εφοδιαστική αλυσίδα κλπ, δεν είναι μόνον να χρησιμοποιεί barcode, και ότι αυτά εάν συνδεθούν στη βάση των διεθνών προτύπων της GS1, παύουν να αποτελούν αποκλειστικά ένα “εργαλείο” του διεθνούς εμπορίου, και μετατρέπονται σε βασικό κρίκο της αλυσίδας, εκφράζοντας δηλαδή την πραγματική γλώσσα του επιχειρείν.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπ. Ανάπτυξης, κ. Στέφανου Κομνηνού, ο οποίος, ενώ παραδέχθηκε ότι το Δημόσιο έχει να διδαχθεί πολλά από τον ιδιωτικό τομέα, έκανε την εκτίμηση -και είχε δίκιο- ότι το κορυφαίο παράδειγμα αναγνώρισης της αναγκαιότητας ύπαρξης ενιαίων παγκόσμιων προτύπων για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας, ήταν το πρόσφατο διεθνές σκάνδαλο με την πρόσμιξη αλογίσιου σε βόειο κρέας. Οι διάφοροι ομιλητές, προσεγγίζοντας τον τομέα του Εμπορίου (καταναλωτικά αγαθά), των Υπηρεσιών με έμφαση στις Χρηματοπιστωτικές και τις υπηρεσίες Υγείας, αλλά και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (υπηρεσίες logistics), ανέλυσαν πρακτικά μέσα από cases και παραδείγματα, την ανάγκη ύπαρξης μιας κοινής βάσης, μιας ενιαίας γλώσσας διαφάνειας, που αφορά και την κωδικοποίηση και την ταυτοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, που εν τέλει εγγυώνται την ασφάλεια σε όλες τις συναλλαγές.