Συνεργασία και εκπαίδευση απαραίτητες για τη διαχείριση των υδάτων στη Μεσόγειο
Η συνάντηση, που έλαβε χώρα στο Ιταλικό Κοινοβούλιο και υποστηρίχθηκε και από την Ιταλική Κυβέρνηση, διοργανώθηκε από την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) η οποία και έχει την Γραμματεία της Σύμβασης για τα Διασυνοριακά Ύδατα, την Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM) που στόχο έχει την προώθηση περιφερειακών και διασυνοριακών προγραμμάτων στην περιοχή, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), και την GWP-Med που αποτελεί την κύρια πολυ-εταιρική πλατφόρμα για το νερό στην Μεσόγειο.
Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερη στιγμή για την περιοχή, καθώς οι ζυμώσεις της Αραβικής Άνοιξης είναι σε εξέλιξη, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος, όπου ο κύριος όγκος των υδάτινων πόρων είναι διασυνοριακοί, βρίσκεται ξανά σε εκρηκτική κατάσταση.
Η κα. Αυγερινοπούλου προήδρευσε και συντόνισε τη Συνεδρία με θέμα «Δημιουργία και ενεργοποίηση περιβάλλοντος συνεργασίας: Εμπλέκοντας τους σχετικούς φορείς και αναπτύσσοντας τις δυνατότητές τους», με συμμετέχοντες εκπροσώπους και βουλευτές όλων των κύριων δικτύων συνεργασίας της Μεσογείου για το υδάτινο περιβάλλον. Στην παρέμβασή της η κα. Αυγερινοπούλου ανέδειξε τόσο των ρόλο των Βουλευτών στη δημιουργία πλαισίων διεθνούς συνεργασίας, όσο και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο.
Στη Συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα διεθνή και περιφερειακά χρηματοδοτικά εργαλεία για το περιβάλλον, οι νομικές και θεσμικές πλευρές της διεθνούς περιβαλλοντικής συνεργασίας, η πολιτική διάσταση της κοινής διαχείρισης υδάτινων πόρων. Kοινή παραδοχή ήταν η ανάγκη για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, για ανάπτυξη διαχειριστικών ικανοτήτων και δια βίου εκπαίδευση όλων των πλευρών. Τα επιτυχημένα παραδείγματα όλων των χωρών απέδειξαν ότι η βέλτιστη πρακτική απαιτεί τη συμμετοχή όλων των φορέων σε ολόκληρη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη διάχυση των πληροφοριών μεταξύ των συνεργαζόμενων κρατών.