«Στρατιά» ηλεκτρικών van από την Amazon

Με ταχείς ρυθμούς κινείται ο εξηλεκτρισμός του στόλου της Amazon, η οποία έχει ήδη 10.000 eVans στους δρόμους και σχεδιάζει -μέχρι το τέλος της 10ετίας- να έχει θέσει σε λειτουργία μια «στρατιά» 100.000 οχημάτων μηδενικών ρύπων.

Η Amazon είναι εκ των συνιδρυτών της Κλιματικής Δέσμευσης (The Climate Pledge) του 2019 και έχει δεσμευτεί να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040. Ως μέρος αυτής της δέσμευσης, η Amazon έχει ανακοινώσει, επίσης, μια συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία, Rivian, προκειμένου να βγάλει στον δρόμο 100.000 ηλεκτρικά οχήματα διανομών μέχρι το 2030, Μάλιστα, ο αμερικάνικος κολοσσός καταπιάστηκε και με τον σχεδιασμό του σύγχρονου van που θα παρήγαγε η Rivian για λογαριασμό του.

Ο ηλεκτρικός στόλος και το δίκτυο φόρτισης

Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2022, η Amazon ξεκίνησε να βγάζει στους δρόμους τα πρώτα της ηλεκτρικά van, ενώ πλέον δραστηριοποιούνται περισσότερα από 10.000 οχήματα στις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος στόλος υπολογίζεται πως έχει παραδώσει περισσότερα από 260 εκατ. δέματα, εξυπηρετώντας πάνω από 1.800 πόλεις των ΗΠΑ.

 

van από την Amazon

 

Για την εξυπηρέτηση του ηλεκτρικού στόλου, η Amazon έχει τοποθετήσει περισσότερους από 12.000 φορτιστές σε πάνω από 100 σταθμούς διανομών στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, πρόσφατα οι ιθύνοντες της εταιρείας ανακοίνωσαν πως θα εισάγουν 300 μονάδες του ηλεκτρικού van στο γερμανικό δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει ήδη χιλιάδες ελαφρά επαγγελματικά οχήματα μηδενικών ρύπων. Αξίζει να αναφερθεί, ακόμα, πως εντός του έτους η Amazon έχει ξοδέψει 200 εκατ. σε τεχνολογίες ασφάλειας στο μεταφορικό της δίκτυο.

Το κατά παραγγελία ηλεκτρικό van της Rivian

Το -προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Amazon- ηλεκτρικό van κατασκευής Rivian, ενσωματώνει υψηλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, πλοήγησης και σχεδίασης. Αναλυτικότερα, η σχεδίαση δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και επικεντρώνεται στην ορατότητα 360 μοιρών και σε χαρακτηριστικά οχήματος που προστατεύουν τους οδηγούς και τους πεζούς.

Πλήρης είναι η λίστα με τα προηγμένα επικουρικά συστήματα προς τον οδηγό (ADAS), ενώ μεγάλη βοήθεια προσφέρει η τεχνολογία που ενσωματώνει πλήρως τη ροή εργασιών παράδοσης με το όχημα, επιτρέποντας απρόσκοπτη πρόσβαση στη δρομολόγηση, την πλοήγηση, την υποστήριξη του οδηγού και πολλά άλλα. Πλούσιος είναι και ο εξοπλισμός άνεσης του οδηγού, ο οποίος έχει στη διάθεσή του μια ενισχυμένη πόρτα για πρόσθετη προστασία.

 

van από την Amazon

 

Σημειώνεται, πως η Rivian ανακοίνωσε πρόσφατα, πως ετοιμάζεται να απελευθερώσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών van σε όλους τους στόλους, καθώς λήγει η αποκλειστική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Amazon.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2024 και θα κλιμακωθεί την επόμενη χρονιά, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εκδόσεις αμαξώματος. Η μικρότερη από αυτές, θα έχει μεικτό βάρος 4,2 τόνων, ωφέλιμο φορτίο 1.240 κιλά και μεταξόνιο που εκτείνεται στα 4 μέτρα.

Επενδύσεις 1 δισεκ. ευρώ μόνο στην Ευρώπη

Εκτός από την παραγγελία 100.000 προσαρμοσμένων ηλεκτρικών van διανομών από τη Rivian, η Amazon έχει βγάλει στον δρόμο περισσότερα από 15 μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων, σε δοκιμές που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη Ένωση και στην Ινδία.

 

van από την Amazon

 

Η Amazon επενδύει, επίσης, σε λύσεις όπως το πράσινο υδρογόνο και άλλα εναλλακτικά καύσιμα. Η Amazon ανακοίνωσε, επίσης, πέρυσι τα σχέδιά της για επενδύσεις άνω του 1 δισεκ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να εξηλεκτρίσει τον ευρωπαϊκό της στόλο van διανομών και φορτηγών.

Η επένδυση προορίζεται επίσης να προωθήσει την καινοτομία σε ολόκληρο τον κλάδο και να ενθαρρύνει περισσότερες δημόσιες υποδομές φόρτισης, οι οποίες θα βοηθήσουν τον ευρύτερο κλάδο των μεταφορών να μειώσει ταχύτερα τις εκπομπές.

 

van από την Amazon