Στο κόκκινο ο κλάδος των ταχυμεταφορών το 2011

Η οικονομική ύφεση και η ανάπτυξη των ψηφιακών επικοινωνιών αντανακλώνται στην περαιτέρω πτώση της ευρύτερης ταχυδρομικής αγοράς κατά το 2011. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. για τον εγχώριο κλάδο των ταχυμεταφορών σημειώθηκε υποχώρηση κατά 12,8% σε όρους όγκου (διακινήθηκαν συνολικά 591 εκ. αντικείμενα) και 8,8% σε όρους αξίας (στα 643 εκατ. ευρώ συνολικά για τις ταχυδρομικές μεταφορές).

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε και στον κλάδο των ταχυμεταφορών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε όρους εσόδων, καθώς σημαντικοί πελάτες για τον κλάδο (διανομείς προϊόντων στο λιανεμπόριο, οι εισαγωγείς αυτοκινήτων κ.λπ.) περιόρισαν σημαντικά τις αποστολές δεμάτων και φακέλων. Συγκεκριμένα, συνολικά διακινήθηκαν 49 εκ. αντικείμενα, αριθμός σταθερός από το 2010, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα €268,1 εκ., μειωμένα κατά 6,3% από το προηγούμενο έτος.

Επίσης, το 2011 έκλεισαν 50 εταιρείες ταχυμεταφορών λόγω της ύφεσης αλλά και των αυτεπάγγελτων ελέγχων της ΕΕΤΤ. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τα ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα τιμολόγησης λόγω του ανταγωνισμού, ιδίως αναφορικά με τους εταιρικούς πελάτες.

Το Υπουργείο μεταφορών προχώρησε πρόσφατα στη μερική απελευθέρωση της αγοράς των ταχυμεταφορών ικανοποιώντας δύο αιτήματα του κλάδου (κατάργηση του περιορισμού του μεταφερόμενου βάρους και δυνατότητα των περιφερειακών συνεργατών των επιχειρήσεων ταχυμεταφοράς να διαθέτουν στόλους από μικρά βανάκια).

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 22 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
• Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών του δείγματος το 2011 υποχώρησε κατά 3,9% στα 287,69 εκατ. ευρώ. Η μέση μείωση πωλήσεων διαμορφώθηκε σε στο -8,8%, μεταβολή ίδια με το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
• Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 23,6%, στα €12,41 εκ., λόγω της βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων της ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ Α.Ε.Ε., ενώ τα ΚΠΦ παρέμειναν στα 4,80 εκατ. ευρώ.
• Το μέσο περιθώριο μικτού κέρδους το 2011 μειώθηκε σε 19,3%, από 20,6% το 2010.
• Αντιθέτως, το περιθώριο ΚΠΤΦΑ βελτιώθηκε κατά μισή μονάδα σε 4,2%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ παρέμεινε στο 1,5%.
• Ο δείκτης γενικής ρευστότητας το 2011 διαμορφώθηκε σε 1,26.
• Οι Απαιτήσεις το 2011 εισπράχθηκαν εντός διαστήματος 4 περίπου μηνών, με τον Εμπορικό Κύκλο να διαμορφώνεται στις 21 ημέρες.
• Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2011 βελτιώθηκε οριακά σε 1,7 προς 1.
• Η αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) υποχώρησε κατά δύο περίπου μονάδες σε 7,8%.