Στις 17/12 το φόρουμ “e-Innovation Roundtables” του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

Την αξία των επενδύσεων στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), σε μια κρίσιμη για την κοινωνία και την οικονομία περίοδο, λόγω της πανδημικής κρίσης, θα επιχειρήσει να αναδείξει το Φόρουμ «e-Innovation Roundtables» με θέμα «Η καινοτομία: Επένδυση για το μέλλον», το οποίο διοργανώνει, στις 17 Δεκεμβρίου, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Ο νέος κύκλος δημόσιων συζητήσεων, που θα διεξαχθεί μέσω διαδικτύου, έρχεται σε συνέχεια του επιτυχημένου περσινού Φόρουμ Καινοτομίας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης – Μια ελληνογερμανική συνεργασία», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με 530 εγγεγραμμένους συνέδρους.

Με τη φετινή διοργάνωση, το Φόρουμ θεσμοθετείται ως ένα ετήσιο «ραντεβού» της επιχειρηματικής κοινότητας, ως μια ευκαιρία ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν έναν ελεύθερο διάλογο σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής στις δύο εθνικές αγορές, αλλά και να διευρύνουν τις διμερείς συνεργασίες τους στο R&D.

Για το φετινό Φόρουμ προγραμματίζονται δύο ψηφιακά «στρογγυλά τραπέζια»:

Το πρώτο θα εστιάσει σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, την «Kαινοτομία και Επιστήμη στον τομέα της Υγείας». Οι συμμετέχοντες σε αυτό θα επικεντρωθούν στους θεμελιώδεις τομείς του συστήματος υγείας, που δεν είναι άλλοι από την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία και που αποτελούν σήμερα πυλώνες στη «μάχη» κατά της πανδημικής κρίσης.

Για την ιατρική επιστήμη, εξάλλου, η καινοτομία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο, ώστε τεχνικές και θεραπείες να εξελίσσονται συνεχώς, ενώ ειδικότερα, για τη Γερμανία το R&D λογίζεται βασική επενδυτική προτεραιότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο. Η Ελλάδα προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της έρευνας και ήδη σε συνεργασία με τη Γερμανία ανέπτυξε σημαντικά έργα στο χώρο της υγείας.

Το δεύτερο «στρογγυλό τραπέζι» φέρει τον τίτλο: «Καινοτομία και κυκλική οικονομία – Αξιοποίηση πρώτων υλών και ενέργειας από τα απορρίμματα. Εμπειρίες από τη Γερμανία και προοπτικές για την Ελλάδα». Η συζήτηση, που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον και την ενέργεια.

Στο πλαίσιο των φετινών e-Innovation Roundtables, ανώτατοι εκπρόσωποι της οικονομικής, πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας θα επιδιώξουν να αναδείξουν καινοτόμες και καλές πρακτικές σε δύο κρίσιμα για την Ελλάδα πεδία, την Υγεία και το Περιβάλλον, όπως και να περάσουν το μήνυμα ότι οι επενδύσεις στον ερευνητικό τομέα αποτελούν τη μέγιστη υπεραξία εξέλιξης και ανάπτυξης της εθνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.