Σκληρές κόντρες στην 15δα των λιμένων κοντέινερ το 2025 – Ο Πειραιάς στην 6η θέση

Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2024, ύστερα από το απαιτητικό 2023, οι πρώτοι εννέα μήνες του 2025 αποκαλύπτουν μεταβολές στη δυναμική ανάπτυξης μεταξύ των 15 μεγαλύτερων λιμένων εμπορευματοκιβωτίων της ΕΕ με βάση τις μετρήσεις του Port Economics.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τρία λιμάνια πέτυχαν διψήφια αύξηση: το Γκντανσκ ηγείται με εντυπωσιακή άνοδο 21,7%, κυρίως χάρη στη λειτουργία του νεότερου τερματικού σταθμού στο Baltic Hub. Η Gioia Tauro συνεχίζει την ανοδική της πορεία, υποστηριζόμενη από τις διαρκείς επενδύσεις και τη δραστηριότητα της MSC. Το Bremerhaven ξεπερνά το 10% ανάπτυξης και αναμένεται να μετακινηθεί από την έβδομη θέση το 2024 στην πέμπτη θέση της κατάταξης σε επίπεδο έτους.

Το Αμβούργο ξεχωρίζει μεταξύ της κορυφαίας τριάδας, καταγράφοντας ισχυρή ετήσια αύξηση 8,4%, σημαντικά υψηλότερη από το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα–Μπριζ. Η ανάκαμψη του Αμβούργου έρχεται μετά από χρόνια μέτριων επιδόσεων και αποδίδεται στην αύξηση των προσεγγίσεων πλοίων που συνδέονται με νέες δομές συμμαχιών (ιδίως τη Gemini) καθώς και στην είσοδο ξένων διαχειριστών τερματικών σταθμών. Τα στοιχεία υποδηλώνουν αναζωογόνηση του γερμανικού λιμενικού συστήματος, καθώς τόσο το Wilhelmshaven (που διαχειρίστηκε το 1.000.000ό TEU του έτους στις 18 Σεπτεμβρίου 2025) όσο και το Bremerhaven παρουσίασαν υγιή ανάπτυξη.

Στη Νότια Ευρώπη, τα ισπανικά λιμάνια δυσκολεύτηκαν να διατηρήσουν την εξαιρετική δυναμική του 2024, η οποία είχε ενισχυθεί από τις εκτροπές πλοίων λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Βαλένθια κατέγραψε μέτρια αύξηση 3,7%, ενώ η Αλγεθίρας και η Βαρκελώνη σημείωσαν μειώσεις στους όγκους TEU. Πτώση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2024 κατέγραψε και το πορτογαλικό Σίνες.

Τα γαλλικά λιμάνια HAROPA και Μασσαλία παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την ισχυρή τους επίδοση το 2024. Οι Λιμένες της Γένοβας βελτίωσαν την ετήσια ανάπτυξή τους από 2,9% το 2024 σε 5,4% στους πρώτους εννέα μήνες του 2025. Ο Πειραιάς παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος μετά από ένα υποτονικό 2024, επίσης επηρεασμένος από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και ενώ διατηρούσε την πέμπτη θέση σχεδόν σε όλα τα τρίμηνα, φαίνεται ότι σε επίπεδο έτους πέφτει στην 6η θέση, δίνοντας την 5η στο λιμάνι της Βρέμης.

Η Μασσαλία αναμένεται να υποχωρήσει από τη 15η θέση της κατάταξης, καθώς την ξεπερνά το Λας Πάλμας. Το λιμάνι των Καναρίων Νήσων κατέγραψε ισχυρή αύξηση 15,7% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2025, έπειτα από διακίνηση 1,32 εκατ. TEU το 2024.

Να σημειωθεί πάντως πώς αρκετά λιμάνια της ΕΕ που δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη 15άδα προβλέπεται να διαχειριστούν πάνω από 1 εκατ. TEU το 2025, (θα φανεί όταν ολοκληρωθούν οι μετρήσεις) μεταξύ των οποίων τα Wilhelmshaven, La Spezia, Koper, Klaipeda, Gdynia και Constanza.