Σε πλήρη εξέλιξη ο δομικός μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ

Τις στρατηγικές ανάπτυξης και το πλάνο δομικού μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ώστε να ανακτήσει κομβικό ρόλο σε μια ιδιαίτερα απαιτητική και ανταγωνιστική αγορά, παρουσίασε ο κ. Γρηγόρης Σκλήκας, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε, το νέο επιχειρησιακό πλάνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον Ιούλιο και ξεδιπλώνεται σταδιακά σε βάθος 18 μηνών σε όλο το εύρος των λειτουργιών του οργανισμού, με τα  πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν ήδη τη μεγάλη δυναμική των ΕΛΤΑ. Και πρόσθεσε: «Εκσυγχρονίζοντας παραγωγικές λειτουργίες και δομές που έχουν σχεδιαστεί 30 χρόνια πριν και δεν έχουν επικαιροποιηθεί έκτοτε, μετατρέπουμε σταδιακά τα ΕΛΤΑ από ένα δυσκίνητο και κοστοβόρο οργανισμό σε μια σύγχρονη, εξωστρεφή και πλήρως ανταγωνιστική δύναμη ταχυδρομικών υπηρεσιών που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και το «παράδειγμα» της αγοράς».

Αναδιοργάνωση δικτύου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκλήκας, έχει ήδη ολοκληρωθεί η  αναδιοργάνωση του δικτύου των ΕΛΤΑ σε 143 σημεία σε όλη τη χώρα, με την ενοποίηση υποστελεχωμένων και μη κερδοφόρων καταστημάτων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την καλύτερη στελέχωση καταστημάτων και την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΛΤΑ.

Στον σχεδιασμό του πλάνου αναδιοργάνωσης του δικτύου, λήφθηκαν υπόψη οι ανάγκες της περιφέρειας και ενισχύθηκε η υπηρεσία αγροτικής διανομής, με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών σε κάθε γωνιά της χώρας. Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι ταχυδρόμοι της γειτονιάς με ψηφιακά εργαλεία, ώστε, εκτός από τη διαχείριση της ταχυδρομικής αποστολής, να μπορούν να εισπράττουν αντικαταβολές με κάρτα, να διανέμουν συντάξεις και να εξοφλούν εκ μέρους των πελατών οποιοδήποτε λογαριασμό. Να φέρνουν, με λίγα λόγια, μια σειρά από σύγχρονες υπηρεσίες στην πόρτα των πελατών, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους.

Ταυτόχρονα, αναβαθμίστηκε η λειτουργία έξι κεντρικών καταστημάτων σε Γλυφάδα, Κηφισιά, Περιστέρι, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με την εφαρμογή διευρυμένου ωραρίου και την κάλυψη κενών στην στελέχωση, ενώ μέσα στον Νοέμβριο, σχεδιάζεται η ενίσχυση οκτώ ακόμα καταστημάτων στην Περιφέρεια (Λάρισα, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο και Χανιά Κρήτης, Ιωάννινα και Καβάλα).

Νέα σημεία εξυπηρέτησης το 2024

Σύμφωνα με τον κ. Σκλήκα, σε επόμενη φάση, εντός του 2024, ο στόχος των ΕΛΤΑ είναι να επεκτείνει την παρουσία του πέραν του φυσικού δικτύου, δημιουργώντας νέα σημεία εξυπηρέτησης βάσει των αναγκών κάθε περιοχής, με καταστήματα franchise και εναλλακτικά δίκτυα last mile, PUDOs και shop in shop σε συνεργασία με χώρους καταστημάτων, καθώς και περισσότερα σημεία παραλαβής αντικειμένων «ΕΛΤΑ PostBox».

Μεταξύ των καινοτομιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΕΛΤΑ, συγκαταλέγεται η ανασύσταση του δικτύου διαβιβάσεων, διαλογής και διανομής των ΕΛΤΑ, με στόχο τη δημιουργία δύο ισχυρών κεντρικών κόμβων διαλογής στην Αττική και την Θεσσαλονίκη καθώς και τοπικών σημείων διαμετακόμισης που καλύπτουν όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη μεταφερθεί η διαλογή Κρήτης και άλλων νησιών από το Διαμετακομιστικό Κέντρο Πειραιά στο Κέντρο Διαλογής της Αττικής, όπου ενισχύθηκε σημαντικά η επένδυση με ρομποτικά συστήματα διαλογής.

Συνεργασία Dronamics & ΕΛΤΑ – Θωράκιση υποδομών & Κυβερνοασφάλεια

Στην συνέχεια, ο κ. Σκλήκας αναφέρθηκε στην στρατηγική συμμαχία των ΕΛΤΑ με την πρώτη αεροπορική εταιρεία cargo drone παγκοσμίως, την Dronamics, με την οποία εξετάζεται από κοινού η δυνατότητα αξιοποίησης cargo drone (απομακρυσμένα χειριζόμενων μικρών αεροπλάνων) για μεταφορά αλληλογραφίας και δεμάτων, σε περιοχές απομακρυσμένες και μη επαρκώς εξυπηρετούμενες από συμβατικές αεροπορικές μεταφορές.

Ταυτόχρονα, με την ενίσχυση των ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών, έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου κυβερνοασφάλειας και τη θωράκιση των υποδομών. Βασική και άμεση προτεραιότητα που θέτουν τα ΕΛΤΑ για το μέλλον είναι η ενσωμάτωση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας της ΕΛΤΑ Courier, που είναι ένα από τα πιο δυνατά assets που διαθέτει ο όμιλος. «Θα δημιουργήσουμε ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αντιπαραγωγικές δομές και στεγανά στην ενδοεταιρική συνεργασία και θα συμβάλλει στην ανάδειξή μας σε ηγετική θέση στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου και ταχυμεταφορών» επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης Σκλήκας.

«Η αναβάθμιση των ΕΛΤΑ, τεχνολογικά και οργανωτικά», συνέχισε, «μάς επιτρέπει να παίρνουμε αποφάσεις που μάς καθιστούν ανταγωνιστικούς και ευέλικτους με έντονο εξωστρεφή προσανατολισμό εκτός των συνόρων της χώρας. Στρατηγικός στόχος μας είναι να αναδειχθούμε σε έναν έμπιστο και ανταγωνιστικό διεθνή φορέα για τις διασυνοριακές συναλλαγές εμπορίου, στον οποίο βασίζονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, όπως η Amazon.De και άλλοι που είμαστε οι βασικοί συνεργάτες επιδόσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε ήδη εξασφαλίσει μειωμένες και ανταγωνιστικές τιμές στην αποστολή δεμάτων ιδιωτών και επιχειρήσεων στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου».

Αναβαθμισμένη εταιρική κουλτούρα

Ο κ. Σκλήκας αναφέρθηκε στους έμπειρους ανθρώπους του οργανισμού, που, όπως είπε, αποτελούν την  πραγματική δύναμη και με σκληρή δουλειά, ενθουσιασμό και αφοσίωση συμβάλλουν ενεργά στον εκσυγχρονισμό του. «Παράλληλα, με τις δομικές αλλαγές στην λειτουργία μας, προωθούμε μια αναβαθμισμένη εταιρική κουλτούρα εμπιστοσύνης, διαφάνειας και ανοιχτού διαλόγου, πραγματοποιώντας έρευνες προσωπικού, τακτικές ενημερώσεις για την πορεία του μετασχηματισμού, ενέργειες για καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας καθώς και trainings των εργαζομένων πάνω σε θέματα βιωσιμότητας, με 40 εργαζομένους μας να έχουν λάβει ήδη σχετική εκπαίδευση. Η πρόοδός μας στα ζητήματα αυτά αποτυπώνεται και στον πρώτο Απολογισμό Βιωσιμότητας που δημοσιοποιήσαμε πριν μερικούς μήνες, με στόχο να ενσωματώνουμε οργανικά τις επιταγές της βιώσιμης ανάπτυξης στη λειτουργία και τους στόχους μας για το μέλλον» επεσήμανε ο κ. Σκλήκας.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ ανέφερε: «Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και δρόμο να διανύσουμε. Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά τις δυνάμεις μας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ΕΛΤΑ. Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και γνώση, καθώς και ένα εκτεταμένο, πανελλαδικό δίκτυο, που αποτελούν τις ισχυρές βάσεις πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουμε μια σύγχρονη και πλήρως ανταγωνιστική εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών, απαλλαγμένη από αδυναμίες και παθογένειες του παρελθόντος. Συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένους συνεργάτες, έχουμε ακούσει τις εμπειρίες άλλων «πρώην» state postal operators, και μαζί με κορυφαίους διεθνείς συμβούλους σχεδιάζουμε τα άλματα που χρειάζονται για να περάσουμε στη νέα εποχή εξυπηρέτησης με βάση διεθνή πρότυπα. Στην νέα αυτή εποχή για τα ΕΛΤΑ, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να σας έχουμε μαζί μας, συμμάχους και αρωγούς σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια να είμαστε παντού, καλύτερα για την ελληνική κοινωνία που μάς εμπιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια».