Πρόσωπα “κλειδιά” στους κρίσιμους τομείς Μεταφορών-Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση

Απαιτείται ευρεία συνεργασία για να υπηρετηθεί ο στόχος του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κόμβου

Χωρίς εξαιρετικές εκπλήξεις στα υπουργεία Μεταφορών και Ναυτιλίας, ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τους κ.κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή για το πρώτο και τον κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη για το δεύτερο. Οι νέοι υπουργοί ανέλαβαν την Τρίτη (9/7) το μεσημέρι τα χαρτοφυλάκιά τους και η αγορά αναμένει ειδικά από αυτούς ευρεία συνεργασία, ώστε να υπηρετηθεί στο έπακρο ο στόχος για αναγνώριση της χώρας σε Διεθνές Διαμετακομιστικό Κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.

Η νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (9/7) ήδη φαίνεται να έχει επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος πλέον κόμματος. Η παρουσία αρκετών εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, με περγαμηνές στον χώρο της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς, προοιωνίζονται μια άλλη οπτική για την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις, το εξαγωγικό εμπόριο.

Οι παραγωγικοί φορείς της χώρας, ήδη με τα συγχαρητήρια μηνύματά τους προς το νέο πρωθυπουργό, διαμήνυσαν ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και ότι αναμένονται σύντομα, μεγάλα αλλά και σταθερά βήματα ως προς την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μιας σειράς επενδύσεων που εκκρεμούν, αλλά και της βέλτιστης συνεργασίας των υπουργείων για την απλοποίηση διαδικασιών και την επίτευξη συνεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο χώρο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην χώρα μας, τα δύο υπουργεία που θα πρέπει να βρίσκονται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας είναι σαφώς το υπ. Μεταφορών και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι “συνδέσεις” μεταξύ των δύο υπουργείων είναι σαφείς, ειδικά με τη νέα ώθηση που φέρνει στην αγορά η νομοθεσία περί Επιχειρηματικών Πάρκων και αποθηκευτικών χώρων, τα νέα πλάνα -όπως αναμένεται να δούμε άμεσα- αναφορικά με την εμπορευματική διαχείριση των περιφερειακών λιμένων της χώρας, αλλά και των συνδυασμένων μεταφορών.

Σε πλήρη συνάφεια και σύνδεση με τα παραπάνω, βρίσκεται βέβαια και το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο η “ομάδα” τεχνοκρατών που πλαισιώνει τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ακριβώς αυτόν το ρόλο θα διατελέσει: να υπάρξει ταχύτερη σύνδεση της κεντρικής διοίκησης με την “αγορά”. Το καλοκαίρι προβλέπεται μακρύ και οι προσδοκίες της αγοράς μεγάλες. Ήδη οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών πριν ακόμη παραλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους, εστίαζαν στην προσήλωσή τους στο αντικείμενο που τους ανατέθηκε.