«Πράσινες» Εφοδιαστικές Αλυσίδες στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Την ανάγκη για περιβαλλοντικά φιλικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες στον Αγροδιατροφικό Τομέα ανέδειξε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΘ στη Θεσσαλονίκη τις 29 Οκτωβρίου 2013 με τη συνδιοργάνωση εργαστηρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), καθώς και με την υποστήριξη του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος GREEN-AgriChains (www.green-agrichains.eu) που χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκ. ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2012-2016. Ο συντονιστής του προγράμματος, Καθηγητής Ελευθέριος Ιακώβου, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών παρουσίασε μεταξύ άλλων, αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας που μόλις δημοσιοποίησε η Grant Thornton για το 2013.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα κορυφαία διευθυντικά στελέχη ανησυχούν για το ρίσκο που εμφανίζεται στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες σχετικά με την ασφάλεια προϊόντων (51%), ποιότητα (50%) και ιχνηλασιμότητα (35%). Από την πλευρά των καταναλωτών, οι κορυφαίες τάσεις περιλαμβάνουν υγιεινά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας (59%), τοπικά παραχθέντα προϊόντα (49%), και προϊόντα που έχουν παραχθεί με βιώσιμες πρακτικές (46%) έχοντας χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και νερού (carbon and water footprint). Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα του αγροδιατροφικού τομέα, να ενσωματώσουν στην στρατηγική τους καινοτόμες πράσινες/βιώσιμες πολιτικές διαχείρισης εφοδιαστικών αλυσίδων προσφέροντας ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επιπρόσθετα, ο κ. Ιακώβου τόνισε τη δυνατότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου να συμβάλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή, όντας πια ένα Κέντρο Αριστείας σε αυτήν την επιστημονική περιοχή αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην επιτυχία της ημερίδας συνέβαλαν ουσιαστικά διακεκριμένοι κεντρικοί ομιλητές. O κ. Κ. Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας βιολογικών προϊόντων «Βιοαγρός», παρουσίασε τις πράσινες στρατηγικές που ήδη εφαρμόζονται από την εταιρία του, καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας στα πλαίσια του προγράμματος. Ο κ. Χ. Μουρτζιόπουλος, Διευθυντής Διαχείρισης Ποιότητας & Έρευνας και Ανάπτυξης του ομίλου «Μπάρμπα Στάθης», αναφέρθηκε σε πράσινες στρατηγικές που υιοθετεί η εταιρία του, όπως για παράδειγμα στη μείωση του βάρους των υλικών συσκευασίας, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας που έχει ήδη επιτευχθεί. Η κ. Κ. Κυργίδου, συνιδιοκτήτρια της «ΝιτροΦαρμ» αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία της καθώς και οι άλλες εταιρίες του κλάδου, αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία για την εμπορία και διαχείριση αγροχημικών προϊόντων.

Ο κος Γ. Εμμανουηλίδης, από το ΕΒΕΘ παρουσίασε συγκεκριμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις στις εμπορευματικές υποδομές της Β. Ελλάδος που προέκυψαν από έργο «LOSAMEDCHEM» που ολοκληρώθηκε φέτος, ενώ τέλος οι Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές Β. Γρούγιου και Φ. Αναστασιάδης τόνισαν τη σημασία, αλλά και τους περιορισμούς της εφαρμογής του Green Marketing στον αγροδιατροφικό τομέα.

Η επιτυχία της ημερίδας αναμένεται να αποτελέσει την αρχή μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας Πανεπιστημίου και Επιχειρήσεων, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πράσινων Εφοδιαστικών Αλυσίδων στον Αγροδιατροφικό τομέα.