Παρούσα συνεχίζει να δηλώνει η Παγκόσμια Τράπεζα για τον ελληνικό κλάδο των Logistics

Η ανάπτυξη των Συνδυασμένων Μεταφορών και των Logistics στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης με τον Arup Banerji, Περιφερειακό Διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, Απόστολου Μακρυκώστα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι τα Logistics αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομίας και αυτό αποτυπώνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική που εκπόνησε η κυβέρνηση. Για την ενίσχυσή τους, σημείωσε, το Υπουργείο παρεμβαίνει σε τρία επίπεδα: το πρώτο αφορά στην επέκταση και την αναβάθμιση των υποδομών, το δεύτερο τη βελτίωση του θεσμικού και του νομοθετικού πλαισίου για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στον κλάδο και το τρίτο τη διασύνδεση των κέντρων Logistics με τα λιμάνια, τα μεταφορικά δίκτυα και τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας.

Είναι απολύτως κρίσιμο, επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, να αξιοποιηθεί το πολύ θετικό κλίμα που δημιούργησε η συμφωνία με την ΠΓΔΜ ώστε να προωθηθούν μεγάλα διασυνοριακά έργα με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας αλλά και σε αυτούς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής και θα καταστήσουν τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης εμπορικούς κόμβους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Banerji επεσήμανε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην πολυμερή συνεργασία στην περιοχή καθώς συνεργάζεται με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε τομείς μάλιστα, άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως οι μεταφορές και τα Logistics. Τόνισε δε ότι η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια λειτουργεί ως οδηγός και για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο κ. Χαρίτσης, ο κ. Banerji, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας. Συζήτησαν – μεταξύ άλλων – για τις γενικότερες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και την εμβάθυνση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας.