Παρουσίαση της έκθεσης της UNEP για την κατάσταση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρόντος του Υπουργού ΠΕΚΑ, Ευάγγελου Λιβιεράτου, και με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, συνδιοργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP-MAP), ημερίδα παρουσίασης της έκθεσης για την κατάσταση του Θαλάσσιου και Παράκτιου Περιβάλλοντος της Μεσογείου.
Στην ημερίδα συμμετείχαν υψηλοί αξιωματούχοι από την Ελλάδα, εκπρόσωποι των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης στην Ελλάδα, εμπειρογνώμονες για το θαλάσσιο περιβάλλον, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς επίσης άλλοι συμμετέχοντες φορείς στο UNEP/MAP.
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση για την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συσχετισμό με την Οικο-συστημική Προσέγγιση που διαμορφώθηκε και ισχύει στο πλαίσιο του UNEP/MAP. Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Κων. Τριάντης, και η Εκτελεστική Γραμματέας και Συντονίστρια του UNEP/MAP, Μαρία Λουίζα Σίλβα Μεχίας.
Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτος, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες επανέλαβε τη συνεχιζόμενη προσήλωση της Ελλάδος στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Η.Ε. για τη Μεσόγειο, που σηματοδοτείται με την φιλοξενία της Συντονιστικής Γραμματείας του από τη χώρα μας από το 1982 ως σήμερα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση και μελλοντική διασφάλιση του πολύ σημαντικού και χρήσιμου ρόλου του Προγράμματος Δράσης στην διαχρονική προστασία της Μεσογείου. Επίσης, ο κ. Λιβιεράτος αναφέρθηκε στην σημασία της έκθεσης για την κατάσταση του Θαλάσσιου και Παράκτιου Περιβάλλοντος της Μεσογείου.
Στη συνέχεια η κ. Μαρία Λουΐζα Σίλβα Μεχίας, αφού ευχαρίστησε για την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδος, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι μια από τις πλουσιότερες θάλασσες του κόσμου, εντούτοις παραμένουν ορισμένα σημαντικά κενά στη γνώση που αφορά κάποιες περιοχές μεγάλης προτεραιότητας. Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι η έκθεση αυτή θα βοηθήσει τους ερευνητές, ώστε να προσδιορίσουν εκείνα τα θέματα που θα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο του προβληματισμού όσων λαμβάνουν τις καθοριστικές αποφάσεις.