Παρουσίαση Στρατηγικού Σχεδιασμού Δράσης Ε.Ε.ΣΥ.Μ.

Ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών παρουσίασε στις αρμόδιες Αρχές, φορείς, Ακαδημαϊκή Κοινότητα και στα μέλη του το Πρόγραμμα Στρατηγικού Σχεδιασμού Δράσης του για την περίοδο 2013-2015. Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2013, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Ο κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης, Πρόεδρος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ., και τα μέλη του Δ.Σ. παρουσίασαν τους στρατηγικούς στόχους του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. που έχουν στόχο τη συμβολή στις εθνικές προσπάθειες ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Μεταφορών και συνοψίζονται στα παρακάτω:

• Εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Μεταφορών.
• Ελλάδα: Διαμετακομιστικό Κέντρο της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.
• Ανάπτυξη Ελληνικού Δικτύου Εμπορευματικών Κέντρων, Σταθμών και Κόμβων.
• Ανάπτυξη συστημάτων Συνδυασμένων Μεταφορών.
• Βελτίωση των νησιωτικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
• Εκσυγχρονισμός των νησιωτικών και περιφερειακών λιμένων.
• Σύγχρονες, αποτελεσματικές και βιώσιμες Οδικές Μεταφορές.
• Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.
•Αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
• Αποτύπωση Υποδομών, Προβλημάτων, Προκλήσεων Μεταφορών – ανά Νομό και παρουσίαση μέσω διαδικτύου.
• Εκπαίδευση στελεχών.

Άξονες δράσεις

Επίσης παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι άξονες δράσης του Προγράμματος και τρόποι υλοποίησης τους στα πλαίσια ομάδων εργασίας για τις Οδικές Μεταφορές Εμπορευμάτων, τις νησιωτικές και παράκτιες μεταφορές και λιμάνια, τις συνδυασμένες και σιδηροδρομικές μεταφορές, τις οδικές επιβατικές μεταφορές, καθώς και την οδική ασφάλεια, μελέτες προβλημάτων και προκλήσεων σε εθνικό/διεθνές επίπεδο, διοργάνωση εκδηλώσεων, επιχειρηματικών αποστολών και εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων. Η συζήτηση αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάδειξη ζητημάτων μεταφορών που απασχολούν τα μέλη του Ε.Ε.ΣΥ.Μ., ενώ συζητήθηκε διεξοδικά και ο τρόπος με τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι (Υπουργεία, Αρχές, φορείς, Επιμελητήρια, Ακαδημαϊκή Κοινότητα) μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση του Προγράμματος, αλλά και στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και δυσκολιών.

Εθνική Στρατηγική Μεταφορών

Μέσα από τη συζήτηση, αναδύθηκαν τα σημαντικά θέματα μεταφορών, των οποίων οι λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν το συντομότερο δυνατόν. Μεταξύ αυτών η ανάγκη εκπόνησης Εθνικής Στρατηγικής Μεταφορών μακρόχρονου ορίζοντα, με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων μεταφορικών συστημάτων και σχετικών υποδομών που θα αναδείξουν την Ελλάδα σε Διαμετακομιστικό Κέντρο της ΝΑ Ευρώπης, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Εθνικής οικονομίας και των Ελληνικών επιχειρήσεων και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελληνική επικράτεια και ιδίως στην περιφέρεια, η Μελέτη και εν τέλει ανάπτυξη Εθνικών και Διεθνών Συνδυασμένων Μεταφορών, η αντιμετώπιση σειράς δυσλειτουργειών στον τομέα των οδικών αλλά και θαλάσσιων μεταφορών της χώρας, καθώς και των λιμενικών υποδομών (κυρίως στην περιφέρεια και τα Ελληνικά νησιά), ενώ η ολοκλήρωση της Μελέτης αποτύπωσης μεταφορικών υποδομών, προβλημάτων, προκλήσεων και η δημιουργία σχετικής βάσης δεδομένων με ελεύθερη πρόσβαση μέσω διαδικτύου, την οποία ήδη έχει αρχίσει να εκπονεί ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ. με πολλές δυσκολίες, αποτελεί επίσης σημαντική προτεραιότητα.

Ακτοπλοΐα

Το θέμα της μεγάλης κρίσης στην ακτοπλοΐα και της επαπειλούμενης κατάρρευσης του συστήματος ακτοπλοϊκών συνδέσεων των Ελληνικών νησιών απετέλεσε το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης, καθώς οι συνέπειες είναι πλέον ορατές. Ήδη παρατηρείται οριστική διακοπή δρομολογίων, καθώς επίσης και ακινησία, ναύλωση ή πώληση πλοίων. Ακτοπλοϊκές εταιρείες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα κίνησης των πλοίων και άλλες υποχρεώσεις τους, ενώ εκκρεμούν οφειλές προς πληρώματα, συνεργεία επισκευών, τράπεζες κλπ. Οι εκκρεμότητες δημιουργούν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, η οποία μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της ανάγκης λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η μελέτη και εφαρμογή ενός συστήματος “Hub and spoke” στις νησιωτικές συνδέσεις του Αιγαίου, που βασίζεται στην λειτουργία ενός δικτύου κορμού με την σύνδεση κομβικών νησιωτικών λιμένων και, μέσω αυτών, εξυπηρέτηση γειτονικών νησιών μπορεί να δώσει λύσεις. Επισημάνθηκε πως όπου έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα το σύστημα αυτό (αεροπορικές μεταφορές, σιδηρόδρομος, αλλά ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις ελληνικών νησιών), απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των μέσων μεταφοράς και μείωσης του κόστους, ενώ παρατηρήθηκε και καλύτερη εξυπηρέτηση επιβατών και φορτίων. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται άμεσες

συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων προς δύο κατευθύνσεις: α) την επανεξέταση των υφιστάμενων νησιωτικών συνδέσεων, με σκοπό άμεσης εξεύρεσης των πλέον ενδεδειγμένων λύσεων αναδιοργάνωσης δρομολογίων και β) την παράλληλη συστηματική μελέτη όλων των δεδομένων, με σκοπό την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος και την εξασφάλιση βιώσιμων λύσεων.

Από την πλευρά τους, οι Πανεπιστημιακοί αναγνώρισαν την σημαντική προσπάθεια που καταβάλει ο ΕΕΣΥΜ και τον καταλυτικό του ρόλο σαν εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων στα θέματα μεταφορών και διαβεβαίωσαν για την συνεχή στήριξη των προσπαθειών του με όποιο τρόπο κρίνεται πλέον ενδεδειγμένος κατά περίπτωση (συμβολή σε εκπόνηση μελετών, διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων, παροχή συμβουλών). Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων επιβεβαίωσαν και αυτοί τη στήριξη στο έργο του Συνδέσμου, και δήλωσαν την βούληση τους για συμπαράσταση, με το δικό τους, θεσμικό, ρόλο.