Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας_Η θέση των γυναικών στον χώρο των Logistics

Οι γυναίκες σήμερα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιτελούν με επιτυχία διοικητικά καθήκοντα, αναλαμβάνουν πολλαπλές αρμοδιότητες και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των εργοδοτών. Χάρη στη φύση και την ιδιοσυγκρασία τους, λειτουργούν με καλύτερο συνδυασμό διαίσθησης και λογικής, συναισθηματική νοημοσύνη και έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται μόνες τους πολλές εργασίες ταυτόχρονα (multitasking).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της EY “Women. Fast Forward – 170 years to gender parity”, υπάρχουν πολλά και σημαντικά οφέλη από την ενεργό συμμετοχή των γυναικών σε εξέχουσες θέσεις στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, εταιρείες που έχουν πάνω από 30% γυναίκες σε ηγετικές θέσεις αυξάνουν το καθαρό κέρδος έως και 6% καθώς και τη χρηματοοικονομική απόδοση κατά 36%.

   Ταυτόχρονα, τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, έχουν αυτοματοποιήσει πολλές χειρωνακτικές εργασίες και έτσι έχει ενισχυθεί η παρουσία των γυναικών σε έναν -μέχρι πρότινος- ανδροκρατούμενο χώρο. Ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) πραγματοποίησε πρόσφατα μια έρευνα για τη θέση των γυναικών στην ελληνικές επιχειρήσεις, από την οποία προκύπτει ότι οι μισές και πλέον εταιρείες ενδιαφέρονται για τη γυναικεία απασχόληση, λαμβάνοντας παραπάνω μέτρα από όσα τους υποχρεώνει ο νόμος (όρια ποσόστωσης στα Δ.Σ.). Επίσης, στο 39% των επιχειρήσεων, οι γυναίκες έχουν διοικητική θέση σε περισσότερο από το 1/3 των διευθύνσεων ή κρίσιμων τμημάτων τους.

Προς επίρρωση των παραπάνω, όταν συζητήθηκαν σε ειδική εκδήλωση τα ευρήματα της προαναφερθείσας έρευνας, ο κ. Θανάσης Συριανός, Πρόεδρος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) και Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ), τόνισε χαρακτηριστικά : «Οι επιχειρήσεις χάνουν από την απουσία γυναικών στην εργασία. Η ποικιλομορφία και η περιλαμβανομένη ηγεσία συμβάλλουν στην επιτυχία των επιχειρήσεων. Η παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης μπορεί να φέρει νέες ιδέες, προοπτικές και προσεγγίσεις, και να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία μιας επιχείρησης. Επιπλέον, η παρουσία ποικίλων φωνών και απόψεων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και εξυπηρέτηση μιας ευρύτερης γκάμας πελατών και καταναλωτών. Συνολικά, η προώθηση της ισότητας και η αντιμετώπιση των στερεοτύπων μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο δίκαιη, πολυποίκιλη και αποδοτική επιχειρηματική κοινότητα».

 

Women in Logistics

Αν θέλουμε σήμερα να «μετρήσουμε» την κατανομή των γυναικών σε συγκεκριμένους ρόλους στα logistics και δη στην ελληνική αγορά, θα παρατηρήσουμε ότι αυτή διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία και τον τομέα δραστηριότητας. Οι γυναίκες μπορεί να εργάζονται ως διοικητικά στελέχη, αποθηκάριοι, διαχειριστές αλυσίδας εφοδιασμού, δρομολογητές, οδηγοί φορτηγών ή και σε άλλες θέσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συνολικά, η συμμετοχή και η πρόοδος των γυναικών στον κλάδο εξακολουθεί να είναι ένας τομέας με περιθώριο ανάπτυξης και βελτίωσης. Οι νέες γυναίκες που ασχολούνται με τον κλάδο, αυξάνονται σταδιακά, καθώς τα πτυχία από τα σχετικά πανεπιστημιακά τμήματα πολλαπλασιάζονται, ενώ είναι πλέον σαφές και αποδεδειγμένο ότι οι μεικτές ομάδες στελεχών (άνδρες/γυναίκες) σε όλα τα επίπεδα είναι οι περισσότερο επιτυχημένες στις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Προσφάτως μάλιστα, εδώ και κάποιους μήνες, έχει ξεκινήσει και μια οργανωμένη προσπάθεια ενδυνάμωσης των γυναικών στον κλάδο, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, το Women in Logistics Hub, το οποίο στοχεύει στην τόνωση της γυναικείας παρουσίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Η ομάδα έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις για empowerment και αυξάνει τα μέλη της συνεχώς.

 

 

Το Κοινοβούλιο τιμά στις 8 Μαρτίου την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Εν τω μεταξύ, φέτος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης και της ισπανικής εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, Ivana Andrés, και η αρχηγός της Λεβάντε, Alba Redondo, θα απευθύνουν ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια ημέρα στην ολομέλεια θα προηγηθεί συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να δώσει τη συγκατάθεσή του το Κοινοβούλιο, ώστε τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση. Η εν λόγω Σύμβαση είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην εργασία χωρίς βία και παρενόχληση.

Προκλήσεις για το μέλλον

Αναμφίβολα, η εξέλιξη των γυναικών στον κλάδο εξακολουθεί να είναι ένας τομέας με περιθώρια βελτίωσης. Οι προκαταλήψεις στους χώρους εργασίας, ειδικά στην Ελλάδα, εξακολουθούν να υφίστανται. Συχνά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την άποψη ότι οι γυναίκες είναι ιδιόρρυθμες, πρέπει να φροντίζουν το σπίτι και τα παιδιά και πως οι άνδρες είναι πλασμένοι για καριέρα και θέσεις ευθύνης. Τα συγκεκριμένα στερεότυπα στηρίζονται σε βαθιά ριζωμένες απόψεις και αλλάζουν σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό, είναι αναγκαίο να ληφθούν δραστικά μέτρα και να χρηματοδοτηθούν οι γυναίκες επιχειρηματίες.

Χρειάζεται σχεδιασμός και ανάληψη πρωτοβουλιών για την επιμόρφωση των γυναικών σε διάφορους τομείς των Logistics. Παραδείγματος χάριν, αν ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός εμπλουτιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, τότε οι νεαρές κοπέλες θα θέτουν υψηλούς στόχους ανέλιξης στον χώρο, ήδη από τα μαθητικά τους χρόνια. Επιπλέον, webinars, σεμινάρια, δράσεις mentoring και opinion leaders θα εμπνεύσουν τη σύγχρονη γυναίκα και θα της καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον να προβάλλει την αξία της στη βιομηχανία της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Βασιλική Ρουσοπούλου – Μαίρη Ευθυμιάτου