Ο «Δρομέας» ξαναποκτά την αρχική του λάμψη
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου χορηγικού προγράμματος που ξεκίνησε η Kärcher Ελλάδος το 2003 σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή».
Το πρωτότυπο γλυπτό που δημιουργήθηκε το έτος 1988 αποτελείται από γυάλινες πλάκες. Η επιφάνειά του έχει καλυφθεί από ένα μαύρο σκληρό στρώμα ακαθαρσιών, το οποίο αποτελείται από αιθάλη, ελαιώδεις ουσίες και σκόνη ασβεστίου. Οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στα καυσαέρια των αυτοκινήτων και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις επιχειρήσεις καθαρισμού με τη συνήθη τεχνολογία. Ο κύριος λόγος είναι, ότι οι γυάλινες πλάκες αφενός διαθέτουν αιχμηρές ακμές αφετέρου είναι εύθραυστες και επομένως μπορούν να καθαριστούν μόνο εξ αποστάσεως, χωρίς εφαρμογή βουρτσών ή πανιών.
Μετά από τη φάση εργαστηριακών δοκιμών, στο Κέντρο Ανάπτυξης της Kärcher, βρέθηκε μια μέθοδος, η οποία οδηγεί σε ένα ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα καθαρισμού: Αρχικά, το άγαλμα θα υγρανθεί με νερό όσμωσης. Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί το ειδικό απορρυπαντικό RM 31 με τη συσκευή προκαταρκτικού ψεκασμού και θα διατηρηθεί υγρό επί δύο ώρες. Στη συνέχεια, ο «Δρομέας» θα ξεπλυθεί με αυτόνομο βενζινοκίνητο μηχάνημα καθαρισμού υψηλής πίεσης ζεστού νερού με πίεση 100 – 150 bar και θερμοκρασία 60°C. Τέλος, θα ακολουθήσει επαναληπτική πλύση επί τρεις ώρες με νερό όσμωσης, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία λεκέδων στο γυαλί. Αποφασιστικής σημασίας όσον αφορά το αποτέλεσμα καθαρισμού είναι η διαρκής παραμονή του απορρυπαντικού σε υγρή κατάσταση. Η εργασία καθεαυτή θα πρέπει επομένως να εκτελεστεί σε μια φάση.
Η Kärcher Ελλάδος ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια ένα χορηγικό πρόγραμμα καθαρισμού σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή» αναλαμβάνοντας το καθαρισμό διάφορων ιστορικών μνημείων σε Αθήνα και Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό καθαρίσαμε τον «Δρομέα» πριν από 9 χρόνια, ενώ ακολούθησαν οι καθαρισμοί του Κονώνειου Τείχους στον Πειραιά και βέβαια ο εξωτερικός καθαρισμός του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Άλλες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε χώρους κοινής ωφέλειας όπως στο Λόφο του Στρέφη, την Ερμούπολη της Σύρου και τον Κηφισό ποταμό.