Οι ευκαιρίες ανάπτυξης της τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας στο επίκεντρο της επίσκεψη της Επιτροπής Logistics του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Επιμελητήριο Βοιωτίας

Τα ζητήματα χωροταξικής οριοθέτησης και οργάνωσης, όπως και οι επενδύσεις σε βασικές υποδομές μεταφορών, αλλά και το θέμα της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, τέθηκαν μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης των μελών της Επιτροπής Logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 10 Ιουλίου, στην Λιβαδειά.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω επίσκεψης οι εκπρόσωποι του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου είχαν επαφές με εκπροσώπους μεγάλων τοπικών επιχειρήσεων, θέτοντας στο επίκεντρο των γενικότερων συζητήσεων το θέμα της τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας και των ευκαιριών ανάπτυξης του κλάδου.

Τα δύο Επιμελητήρια στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη συμπόρευσής τους με στόχο τη δημιουργία κοινών δράσεων υποστήριξης της τοπικής αγροτικής οικονομίας, όπως και του δευτερογενούς τομέα στη Βοιωτία, έναν νομό με βαθιά παράδοση και υψηλή συμμετοχή στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή της χώρας, αλλά και τη δραστηριοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων επεξεργασίας μετάλλων με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, και ο Διοικητικός Προϊστάμενος του Επιμελητηρίου, κ. Ευάγγελος Φουντάς, αφού αναφέρθηκαν στο ισχυρό και δυναμικό προφίλ, όπως το χαρακτήρισαν, των επιχειρήσεων του νομού, καθώς και στις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα του κλάδου της μεταποίησης αλλά και του τουρισμού, τόνισαν ότι η Βοιωτία  θεωρείται, ως η κατ’ εξοχήν βιομηχανική περιοχή της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης στη βιομηχανία και τη μεγαλύτερη σχέση αξίας βιομηχανικής παραγωγής ανά κάτοικο. Πρόσθεσαν, δε, ότι το Επιμελητήριο Βοιωτίας έχει σήμερα στη δύναμη του περίπου 9.300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 240 παρουσιάζουν ισχυρή εξαγωγική δράση, διαθέτοντας προϊόντα τους και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας για τις προκλήσεις του επιχειρείν στον νομό, ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, χαρακτήρισε απαραίτητη την αντιμετώπιση της χωροταξικής οριοθέτησης και οργάνωσης της Βοιωτίας. «Η τρίτη σε μεταποιητική δραστηριότητα περιοχή της χώρας ουσιαστικά δεν διαθέτει οργανωμένους χώρους υποδοχής επιχειρηματικής δραστηριότητας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «καλούμαστε να αναπτύξουμε ανάλογους χώρους, στη Λιβαδειά και την Θήβα, που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τη δημιουργία ενός logistics park και την αξιοποίηση του τρένου στην μητροπολιτική περιοχή της Λιβαδειάς».

Τέλος, κύρια προτεραιότητα, κατά τον ίδιο, πρέπει να αποτελέσει και η επένδυση σε βασικές υποδομές μεταφορών, με στρατηγικούς στόχους την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Θήβας – Λιβαδειάς και ιδίως την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών στους σταθμούς περιοχής Σχηματαρίου και Λιβαδειάς.

Από την πλευρά τους οι  κ.κ. Λεωνίδας Σιάκας, Supply Chain & Logistics Senior Director της EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (τομέας Αλουμινίου) και Ανδρέας Λουκάκης, Managing Director της ΒΙΕΞΑΛ, τοποθετούμενοι στην συνάντηση στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη μετατόπισης μεγαλύτερου μεταφορικού έργου προς τα μέσα σταθερής τροχιάς που, όπως είπαν, απαιτεί αναβάθμιση της σιδηροδρομικής υποδομής. Αναφέρθηκαν επίσης στη σύνδεση των μεγάλων βιομηχανιών με το σιδηροδρομικό δίκτυο, στην αύξηση του επιτρεπόμενου μικτού βάρους των συρμών, στην αναθεώρηση της απόφασης χρήσης των παράπλευρων δρόμων, στις ευκαιρίες εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού και στις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι αρμόδιες αρχές για τη μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Ο κ. Γιώργος Στάμνος, Πρόεδρος της Επιτροπής Logistics και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι από την πλευρά της η Επιτροπή του Επιμελητηρίου δεσμεύτηκε να κρατήσει τον δίαυλο επικοινωνίας με το Επιμελητήριο Βοιωτίας ανοικτό, για τη μεταφορά απόψεων και πρακτικών μεταξύ των μελών των δύο φορέων, την ενίσχυση της εκπαίδευσης, τη στήριξη της απασχόλησης και της προσπάθειας που καταβάλλεται από πολλές επιχειρήσεις να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας, όπως και τη διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση των υποδομών στον τομέα των logistics.

Σημειώνεται ότι την ανωτέρω επίσκεψη οργάνωσε ο κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους, Chief Executive Officer, Elikon Logistics IKE, Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Μέλος της Επιτροπής  Logistics του Eλληνογερμανικού Επιμελητηρίου.