ΟΗΕ: Ιστορική συμφωνία για την προστασία των ωκεανών

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για την πρώτη διεθνή συνθήκη για την προστασία της ανοικτής θάλασσας είναι «μια ιστορική στιγμή για τους ωκεανούς μας, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους

«Κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και της βιοποικιλότητας που είναι απαραίτητες για εμάς και τις επόμενες γενιές» ανέφερε ο επίτροπος σε δήλωση του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί το αποτέλεσμα μιας δεκαετίας και πλέον προπαρασκευαστικής εργασίας και διεθνών διαπραγματεύσεων στις οποίες η ΕΕ διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί» δήλωσε ο ίδιος.

Συμφωνία για την προστασία των ωκεανών: Σημαντική για την υλοποίηση του στόχου που ορίστηκε κατά την COP15

Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι σημαντική για την υλοποίηση του στόχου που ορίστηκε κατά την COP15 και αφορά την προστασία του 30% του συνόλου των εδαφών και των ωκεανών μέχρι το 2030.

Διαπραγματευτές από περίπου 100 χώρες του κόσμου συμφώνησαν στις 4 Μαρτίου στο περιεχόμενο της διεθνούς συνθήκης για την προστασία των ωκεανών, ένα πολυαναμενόμενο βήμα που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα συμβάλει στη διασφάλιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τι προβλέπει η συνθήκη

Η συνθήκη παρέχει νομικά εργαλεία για τη δημιουργία και τη διαχείριση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών – καταφυγίων για την προστασία της βιοποικιλότητας του ωκεανού. Καλύπτει επίσης τις περιβαλλοντικές αξιολογήσεις για την αξιολόγηση των πιθανών ζημιών από εμπορικές δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη σε βαθιές θάλασσες, πριν από την έναρξή τους και τη δέσμευση των υπογραφόντων να κοινοποιούν τους ωκεάνιους πόρους.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τη προστασία των ωκεανών και ένα σημάδι ότι σε έναν διχασμένο κόσμο, η προστασία της φύσης και των ανθρώπων μπορεί να θριαμβεύσει έναντι της γεωπολιτικής» δήλωσε η Laura Meller, υπεύθυνη εκστρατείας για τους ωκεανούς στην Greenpeace Nordic.