“Μπλόκο” στους εκτελωνισμούς ΙΧ-φορτηγών μεταξύ 7-18 Οκτωβρίου

Σε απεργία-αποχή, από τις 7 έως και τις 18 Οκτωβρίου, από κάθε διαδικασία τελωνισμού επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων, προχωρά η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων.

Η Ομοσπονδία ζητεί από την ΑΑΔΕ:

α) Να γίνει άμεση αποσύνδεση του φορολογικού συντελεστή (τέλος ταξινόμησης) από τη φορολογητέα αξία του οχήματος (χονδρική ή λιανική), αφού το στοιχείο αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό (συνδέεται και εξαρτάται άμεσα από την εκάστοτε εμπορική πολιτική του πωλητή), εύκολα μεταβαλλόμενο και δεν εμπεριέχει δεδομένα μη αμφισβητούμενα.
β) Να καταργηθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο με την καθιέρωση μεθόδου διαμόρφωσης του τέλους ταξινόμησης βασισμένη σε αντικειμενικά και εύκολα ελέγξιμα στοιχεία (Κυβικά εκατοστά (CC) κινητήρα, Ιπποδύναμη κινητήρα, Οδηγία εκπομπής ρύπων, Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας αν αφορά μεταχειρισμένα οχήματα).

Έως τώρα δεν έχουν υλοποιηθεί οι επαναλαμβανόμενες  δεσμεύσεις για επίλυση του εν λόγω θέματος και η χώρα είναι αποδέκτης ενός μεγάλου αριθμού μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη μη παροχή ασφάλειας στους πολίτες.